Мениджмънт

IBM съди бившия си ИТ директор

CIO Media

1,7 млн. долара от свой бивш ИТ директор (CIO) изисква по съдебен път IBM. Според компанията Джеф Смит е нарушил сключено споразумение за неконкуриране, започвайки работа в Amazon Web Services.

Още в началото на август съдът е взел решение, с което временно е забранил на Смит да започне работа в AWS. До приключване на изслушванията по делото той няма право да взаимодейства с клиенти, да кани на работа свои бивши колеги и да разкрива конфиденциална информация.

AWS е един от основните конкуренти на IBM в сферата на облачните услуги, е посочено в иска. Джеф Смит е бил един от малкото високопоставени мениджъри в компанията, участващи в обсъждания при взимане на решения за разработка на облачни технологии от следващо поколение, които тя възнамерява да представи през следващата година. Тази информация е била толкова важна, че на ИТ директора на IBM е било забранено дори да съхранява при себе си копия от свързани с нея презентации.

Според корпорацията Смит не е изпълнил тоза изискване. Освен това той е споделял информация с генералния директор на Amazon Web Services – Ендрю Джаси. След това той е изтрил цялата информация от смартфона и таблета си, поради което сега IBM не може да определи какви точно данни са били предадени.

IBM иска от съда да забрани на Смит да постъпва на работа в AWS до 2 май 2018 г. От там допълват, че нейният бивш ИТ директор се готвил да поеме поста на вицепрезидент в конкурентната организация.


X