Мениджмънт

Компютрите ще продължават да са основен работен инструмент

CIO Media

От години старомодните компютри биват измествани от смартфоните и теблетите от сърцата на потребителите. Тази тенденция е очевидна от години. В корпоративната сфера обаче настолните машини и лаптопите продължават да са стабилно на власт.

Според изследване на Spiceworks, в рамките на което са анкетирани почти 1000 ИТ професионалисти на компании от САЩ, Канада и Великобритания, 60 на сто разчитат на настолен компютър, а 27% – на лаптоп. 

Оставащите едва 13 на сто са разпределени между тънки клиенти (5%), таблети (3%), смартфони (2%), както и най-модерните, т.нар. 2-в-1 устройства, обединяващи функциите на лаптоп и таблет.

Интересно е да се отбележи, че повече от половината запитани споделят вярване, че голяма част от корпоративните потребители никога няма да използват мобилно устройство за основен работен инструмент. 21% се обединяват около мнението, че повечето работници ще обмислят подобна стъпка до 2023 г.

Възможностите за въвеждане на информация, както и предимствата по отношение на продуктивността пред мобилните устройства стоят в основата убеждението на ИТ мениджърите за доминацията на компютрите. Трябва да се подчертае, че лаптопите постепенно увеличават своя дял. Почти половината от запитаните споделят, че техните компании увеличават разходите за преносими решения, докато едва една четвърт споделят същото за настолните машини.

Въпреки че настолните машини няма да са толкова разпространение в бъдеще, предоставянето на лаптопи на служителите и трудностите при използването на мобилни устройства по време на работа ще предотвратят превземането на работната среда от страна на таблетите и смартфоните, споделят от Spiceworks. Докато потребителите гравитират към рекламирани нови възможнсти и стилен дизайн, организациите търсят надеждни инструменти, отварящи нови възможности пред служителите… на умерена цена.

Всъщност, според анкетата, надеждността е основният критерий, по който запитаните ИТ професионалисти се спират на конкретна марка – 87%. След това се нареждат производителността и сигурността със съответно 68 и 62 на сто. Цената е на четвърта позиция с 54%, а дизайнът е последен с едва 4%. 

Въпреки, че вероятно е загубила най-голямата потребителска битка от появата на персоналните компютри – ориентирането в посока мобилни устройства, в корпоративната сфера доминантна сила продължава да е Microsoft. От клиентските машини (Windows), през управлението (Intune, SCCM), до облачните системи (Azure) и др. Докато компаниите предпочитат настолни компютри, от редмъндския гигант могат да не се притесняват за позициите си.


X