Мениджмънт

Баск Айър, VMware/Dell: Днешният CIO трябва да мисли стратегически

CIO Media

Баск Айър е ИТ директор на VMware и Dell EMC, натоварен със задачата за ИТ трансформиране на двете компании (които са част от групата Dell Technologies). Той бе в България по случай 10-ата годишнина от откриването на офиса на VMware в София. В интервю за Computerworld той споделя какво представлява според него дигиталната трансформация, как трябва да подхождат по-малките компании и какво означава да си иновативен.


Г-н Айър, как съвместявате ролите на ИТ директор във VMware и Dell EMC?

Наистина е нещо необичайно и става дума за две отделни работни позиции. Някои хора си мислят, че след като VMware е част от семейството на Dell, то и клиентите са същите. Това обаче не е съвсем така. Участвам в два борда на директорите и имам различни началници.

Не на последно място става дума за две различни по размер компании. Ако оборотът на VMware наближава 8 млрд. долара, то този на Dell е около 80 млрд. Бих казал, че е забавно, въпреки че за някои хора изглежда стресиращо.

От ИТ гледна точка е интересно съвместяването на двете компании. Сега, когато клиентите искат да видят какво може целият технологичен пакет на Dell, им показваме софтуер като VMware и Pivotal върху наш хардуер.

Това съвместяване не е ли част от процеса на дигитална трансформация? В крайна сметка компаниите правят точно това – обединяват доскоро несвързани неща и системи.

Обичам да казвам, че дигиталната трансформация е съставена от три основни неща – хора, процеси и технологии. Не трябва да става дума само за последното от изброените. Когато говоря с клиенти, винаги им казвам, че трябва да обърнат внимание и на трите неща. Ние вътрешно се опитваме да правим същото, което пропагандираме и навън.

Значението на термина “дигитална трансформация” се променя с течение на времето. Какво е то днес?

Така е, процесът може да се опише като ребрандиране. Например преди 30-ина години един колежанин излезе идеята компютри да се купуват през интернет. Това беше Майкъл Дел и за времето си идеята представляваше голяма трансформация. По това време световната мрежа се използваше предимно за статични уеб сайтове и електронната търговия бе минимална. По онова време възможността за купуване на компютри не от дистрибутор, а не директно от производителя бе дигитална трансформация. Сега технологиите са достигнали до нивото на Airbnb например, които предлагат къщи и хотелски стаи, без да ги притежават.

Компаниите виждат това развитие и притесненията им по отношение на ИТ могат да бъдат разделени на две групи. Първо – те искат процесът да е максимално ефективен и чрез използване на най-добрите технологии. От другата страна обаче, стои бизнес моделът и неговата конкурентоспособност. В тази връзка аз лично вярвам, че в бъдеще на практика всички организации ще бъдат ИТ компании.


В тази връзка, какво се случва с управлението? Как се променя ролята на ИТ директора?

Може да се каже, че тази позиция е нещо относително ново – аз проследих развитието на тази роля в течение на собствената си кариера. В същото време ролите на финансовите директори и мениджърите по човешки ресурси са тук от много повече време. CIO-та има от около 25 години. Първоначално ставаше дума за технически лица в компаниите, сред чиито задължения бяха поддържането на мрежовата свързаност и на различни софтуерни продукти, например ERP системи. След това дойде мобилната трансформация, а сега от ИТ-ата се иска да поемат бизнес трансформацията. Може да се каже, че ролята на ИТ директора е различна всяка година.

Днес тези бивши техничари често са част от висшите управленски екипи. Според мен занапред ИТ директорите ще поемат лидерски роли и по отношение на бизнеса. Затова забавянията в тази посока са свързани не толкова с нещо технологично, а с намирането на правилните хора.

Как виждате бъдещето на ИТ директорите по отношение на управлението на хора?

Интересното в момента е, че за един ИТ директор вече не е чак толкова важно да е най-добрият от техническа гледна точка. Не по-малко важна е способността му да намира и привлича правилните таланти. Също така той трябва да е отборен играч, тъй като в крайна сметка в момента ИТ отделите осигуряват функционирането на останалите поделения.

Важно да се отбележи, че ИТ директорът трябва да е много иновативен. Ако преди бе достатъчно да се поддържат показателите от предходната година, то сега се търсят хора със стратегически идеи. 

Нека завъртим разговора малко към българската действителност. У нас повечето компании са по-малки по размер. Какво представлява дигиталната трансформация за една малка или средна по размер фирма?

Мисля, че всички компании започват да внедряват информационни технология от своя бек офис. В това няма никакъв проблем, все трябва да се започне отнякъде. Процесът обаче трябва да продължава нагоре по т.нар. верига на стойността. Вярвам, че последните брънки от тази верига са иновациите и идеите.

Като пример мога да дам ИТ екипа на VMware в България. В началото те стартираха с дребни задачи, а в момента отговарят за глобалния облак на компанията. Също така от България дойдоха идеи за реализирането на Интернет на нещата в областта на автомобилите.

Мисля, че иновациите са диференциатор и хората с най-добри идеи ще побеждават. В същото време една иновация не може да е самоцел. Трябва да се започне от другаде.

Думата “иновация” е прекалено използван напоследък. Все пак, как Вие дефинирате иновативното мислене?

Търся хора, които гледат напред и са развълнувани по отношение на бъдещето, но и могат да го предвиждат до известна степен. Вероятно трябва да са и мечтатели… Вярвам също така, че добра комбинация е хората да бъдат едновременно умни и леко мързеливи. Мързеливият човек, в добрия смисъл, ще търси максимално удобство.

Комбинацията от двете е човек, който може да си представи как да изгради това удобство, както за компанията в която работи, така и за потребителите. Те трябва да могат да мислят отвъд установените оперативни практики.

Не на последно място иноваторите не трябва да се притесняват, че мислят по различен начин. Много хора намират убежище в мнозинството от мнения...

Разговора води Александър Главчев


X