Мениджмънт

6-те най-страшни проекта за ИТ мениджърите (част 2)

CIO Media

 

Проектите, от които повечето ИТ мениджъри се ужасяват са неблагодарни, но все пак важни задачи, които не им носят почти никакво признание.

Управлението на пачове не е нещо забележително, но ако не бъде направено, организацията може да пострада от сериозен пробив в сигурността. Проектите за миграция в облака попадат в същата категория, въпреки това мейл сървъри в инсталациите през 2018 е все едно да все още да се използват старите телефони с шайба. Едни от най-трудните са проектите, възложени от висшия мениджмънт заради нови регулации, които обаче не получават цялостната подкрепа на ръководителите. Ето кои са останалите три страшни проекта за ИТ мениджмънта.

4. ERP – технологии, служители и процеси

Едва ли друг тип проекти предизвиква толкова безпокойство у ИТ мениджърите, колкото прилагането на нова ERP система.

Когато трябва да се съчетае ERP с остарял хардуер винаги има предизвикателства и именно това показва опитът на Дан Колеби, който работи за базираната в Обединеното кралство компания за технологични услуги IT Lab. Преди около 10 години той е трябвало да помогне за внедряването на глобална ERP система в Япония. При неговото включване по проекта вече се е работило от две години, а първоначалният бюджет е бил значително надвишен, отчасти заради много стария хардуер.

Но най-големите бариери не са били свързани с технологиите, а са били от личен и политически характер. „Не ми беше позволено да оспорвам правилността на архитектурата, стратегията или глобалния подход на компанията към технологиите. Накрая трябваше да убеждавам японците да променят своите бизнес процеси, така че да използват по-малко информация“, разказва Колеби.

Това, което трябва да се има предвид при прилагането на ERP системи, е, че особено значение за крайния успех са хората и процесите. „В IT Lab винаги отделяме внимание на организацията, структурата, процеса и управлението като част от ИТ, тъй като това е също толкова важно, колкото и самата технология“, обяснява експертът.


6-те най-страшни проекта за ИТ мениджърите (част 2)

© CIO Media, Cio.bg

5. Твърде оптимистичните проекти

Дали става дума за твърде голям оптимизъм, желание да се впечатли шефа, невъзможност правилно да се определят мащабните на проекта, подценяване на времето и усилията, нужни за постигане на добри резултати – всяка една от тези грешки може да коства крайния успех.

Експертите признават, че в днешната динамична среда в компаниите служителите често са твърде оптимистично настроени спрямо кратките срокове за реализирането на даден проект. Независимо колко елегантно звучи едно решение, то винаги крие своите предизвикателства и изисква време.

Затова в повечето случаи е приемливо да се поискат допълнителни ресурси и да се променят първоначалните срокове на даден проект, когато това е необходимо. Освен това специалистите съветват внимателно да се подхожда при избора на ръководители на конкретното решение, тъй като от тяхната способност за сътрудничество, от тяхното търпение и разбиране на предизвикателствата ще зависи навременното завършване на проекта.

6. Специални искания на топ мениджмънта

Да, може цялата организация да работи с Android, но доста вероятно е главният изпълнителен директор да поиска от ИТ отдела да се съобрази с неговия iPhone. Или може би мениджър, чийто глас се чува в борда, ще поиска адаптирано решение за своя отдел.

В идеалния случай тези проекти молби се оценяват спрямо стратегическите планове и се определя дали те са необходими за компанията, така че тя да изпълни специфичните си цели. Едва след това те трябва да бъдат одобрени и да се прецени какъв бюджет ще е необходим за тях. При повечето организации това обаче не е така и много често те могат да станат жертва на прищявките на човек с голямо влияние.

Затова специалистите съветват, че поне един представител на висшия мениджмънт трябва да подкрепя ефективното управление на процеса кои ИТ проекти да се приемат и как ще се осъществяват. В противен случай, експертите са категорични, ИТ бюджетът ще бъде пресушен за прищявките на ръководството и няма да останат достатъчно ресурси за критични проекти като инфраструктура и мрежа.


X