Мениджмънт

Роботите – войници, шпиони, спасители

CIO Media

Иван Гайдаров

Макар че са бедствие, войните са в основата на технологичното развитие на света, а конфликтите от ХХ век не правят изключение. По тази причина военнопромишлените комплекси са водещи в разработката на иновативни технологии, особено когато става дума за сравнително скъпите роботизирани системи. И ако новините за автономно придвижващи се системи с огромен огневи капацитет звучат плашещо, наличието на редица прототипи, които служат за запазване на човешки животи, показва ясно приноса на технологията за сигурността.
Разбира се, военните проекти се ползват с изключителни нива на секретност и прототипите им рядко виждат бял свят, преди резултатите от тях окончателно да влязат на въоръжение. Въпреки това има случаи, в които някои от тях стават обществено достояние и хвърлят светлина върху цялостната посока на развитие на военната индустрия.
Автономните технологии трасират бъдещето на много обществени и икономически сегменти. Логично тенденцията не подминава и военното дело, като разработките на роботи с различни бойни, разузнавателни и спомагателни функции стават все повече. А ето и няколко впечатляващи проекта с много различни приложения на роботиката в сферата на сигурността.

Роботите – войници, шпиони, спасители

MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System)

MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System) определено не впечатлява с размерите си. Ако обаче някой се подлъже по това и се отнесе пренебрежително към заплахата, която може да представлява тази разработка на американския военнопромишлен комплекс, ще направи голяма грешка. Просто малката рамка е изпълнена с изключителни огневи възможности. Модулната конструкция на MAARS позволява да бъде екипиран с разнообразно въоръжение, което варира от нелетални лазери, предназначени за ослепяване на противника, и сълзотворен газ до гранатомети и тежки картечници. По своята същност MААRS е подобрена версия на предшественика си SWORDS, който преди няколко години беше тестван в Ирак.
 

Soratnik и Nahlebnik CUGV(Unmanned Combat Ground Vehicle)
Soratnik и Nahlebnik са два проекта за роботизирана наземна бойна машина, разработени преди няколко години от руския концерн “Калашников“. Първата демонстрация на прототипа на Soratnik - самоходна платформа, подходяща за монтиране на различни оръжия или специализирани системи, е проведена в рамките на военнотехническия форум Army 2016. Основата на Soratnik е многоцелево шаси с верижно задвижване, оборудвано с лека броня и двигател с вътрешно горене с механична трансмисия. Машината използва пет колела с малък диаметър от всяка страна и разчита на няколко видеокамери. Разработката е подходяща за унищожаването на пехота, небронирано оборудване и незащитени сгради, а в новия ѝ модел има вградена допълнителна бойна кула и щит. Операторът на бойния робот има на разположение видеокамера, термовизионна камера и лазерен далекомер, взаимодействащи си със системата за стрелба. Soratnik беше тестван в реална ситуация в Сирия.
Роботизираният комплекс Nahlebnik е друг вариант на CUGV, представен от руския концерн през февруари 2017. Той изпълнява задачи при различни условия, като основната разлика със Soratnik са намалените размер и тегло, които му позволяват да участва в съвместни мисии с по-големи машини.
Nahlebnik има оръжейна станция с многоцевна картечница и възможности да бъде оборудван с различни допълнителни оръжия и системи. Проектът е замислен като експеримент, предназначен за тестване на различни технически решения. Основната цел на работата по него е да се проучат нови варианти на оформление на огневата линия, когато тя е съставена от гъсто разположени маломерни съоръжения.
Контролът над системата се осъществява с помощта на операторска конзола и предаване на видеосигнали и команди по двупосочен защитен радиоканал.
 

DOGO
За разлика от разгледаните досега системи роботът DOGO е подходящ и за градски мисии. Малката машина, придвижваща се на две гъсенични основи, може дори да бъде сбъркана с играчка. Поне докато не получи команда да извади от кобура 9-милиметровия си вграден пистолет. Да, точно така. Освен камерата, която позволява да бъде използван за разузнаване, DOGO има вграден в себе си Glock. Малкият робот е замислен като технологично решение, предназначено за разрешаване на заложнически кризи.

SAFFiR
При проектирането на робот за военна употреба сякаш приоритетни са мощните щурмови машини. Въпреки това военните се нуждаят не по-малко от технологии с малко по-различни функции. Такъв например е роботът пожарникар SAFFiR (Shipboard Autonomous Firefighting Robot). Създаден от студенти от инженерните специалности на Virginia Tech, SAFFiR е предназначен да гаси пожари на военноморски кораби. Въпреки че проектът е все още в тестова фаза, авторите му се надяват роботът да бъде в състояние да реагира бързо при инциденти и да може да оперира при много по-високи температури от тези, които може да издържи човешкото тяло, независимо с какво е екипирано.
 

Gladiator Tactical Unmanned Ground Vehicle

Проектиран, за да подпомага Морския корпус на САЩ в различни операции, Gladiator изглежда като малък танк и може да бъде оборудван с различни модулни инструменти и въоръжения в зависимост от ситуацията и мисията, която трябва да извърши. Въпреки че изминава едва 10 мили за час, Gladiator компенсира липсата на скорост със своята здравина - брониран корпус, върху който могат да бъдат монтирани картечници и гранатомети.

Guardbot, Alrobot и Anbot
Не всеки военен робот трябва да е оборудван с оръжие. Като жизненоважна част от военните операции разузнаването има свои специфики и малкият сферичен Guardbot е изграден, за да отговори именно на тях. Първоначално проектиран за мисии на Марс, Guardbot е оборудван с мощни камери и може да се движи в различни неблагоприятни условия, включително сняг, пясък и дори вода.
Според Baghdad Post Alrobot пък е дело на двама братя. Той представлява безпилотно наземно превозно средство, създадено като оръжие срещу ИДИЛ. Разчита на тежко въоръжение и четири големи колела, които го придвижват безпроблемно из иракската пустиня. Предвид типичните опасности, с които се сблъскват войниците в една подобна война, машини като Alrobot могат да бъдат от решаващо значение за намаляване на човешки загуби.
Anbot е разработен в Китай и представлява въоръжен полицейски робот, проектиран от Университета за национална отбрана на страната. Машината достига максимална скорост от 11 мили в час, замислена е както да патрулира, така и да се използва при масови безредици, т.е. за ограничаване на гражданските свободи.


Роботите – войници, шпиони, спасители

© CIO Media, Cio.bg

RoboBee и Black Hornet
Разработен от харвардската Microbiotics Laboratory, RoboBee може да се окаже важна крачка към създаването на инсектоидни роботи с възможност за предаване на аудио- и видеосигнал. За момента роботът все още не може да се движи автономно и има нужда от захранващ и контролен кабел, но екипът на лабораторията полага усилия да отстрани тази необходимост. Подобна разработка би била изключително полезна на военните разузнавания, тъй като значително ще намали риска от разкриване на операцията. Разбира се, тя може да помогне и при невоенни операции, като създателите на RoboBee акцентират върху потенциала му за опрашване на различни култури.
Black Hornet е друг модел робот за наблюдение, направен от Prox Dynamics, който изглежда като миниатюрен хеликоптер. Машината има камери, които могат да предават видео на живо. Това е много полезно, когато трябва да бъдат огледани зони от безопасно разстояние. Малък и тих, което го прави много полезен на бойното поле, Black Hornet е като излязъл от фантастичен филм. Роботът вече е участвал в разузнавателни мисии по време на реални бойни действия, като оценката на британските военни е, че предава ясни и сбити образи, които са изключително полезни за определяне на вражеските позиции.

Както става ясно от този кратък преглед на някои от съществуващите роботизирани военни технологии, те невинаги трябва да бъдат разглеждани единствено като оръжия за масово поразяване. Напротив, често тяхното използване означава спасени човешки животи. Развитието им е важно както за сигурността на военни и полицаи, така и за тази на обикновените хора. Разбира се, както винаги, монетата има две страни, а отговорността дали един робот ще се превърне в машина за убиване или в инструмент за спасяване на животи зависи единствено от нас, хората.

X