Мениджмънт

14 причини за неуспеха на софтуерни проекти

CIO Media

Питър Уейнър, CIO, САЩ

Всеки софтуерен проект започва с големи мечти и велики перспективи. Някъде в алтернативна вселена може да има проект, който изпълнява всяка мечта, но от нашата страна на Слънчевата система софтуерните проекти често се препъват по пътя към финалната линия и понякога я пресичат, но понякога – не.

Въпреки че анализаторите дават данни каква част от проектите се провалят, те са много неточни по дефиниция по простата причина, че неуспехът не е бинарна величина. Може да се случи да имате добре функционираща програма, която обаче никой не използва. Или пък код, който дори не се компилира. Понякога може да успеете да спасите нещо полезно от горящите останки, друг път е най-добре да избягате далеч, преди да експлодират.

Твърде малко членове на екипа

Опитите да се направи твърде много с твърде малко програмисти са лесно разбираеми. Има само 52 седмици в годината и хората могат да напишат само определено количество код, преди да прегорят.

„Преди време работех в екип, чийто ръководител мислеше, че правилният начин да изцеди повече работа от гъвкави екипи е, като планира всеки „спринт“ да започва веднага след предишния. Без почивка. Без смислени паузи, по време на които да се открие какво работи и какво не. Спринт 42 завърши в сряда в 13:59 ч., Спринт 43 започна в сряда в 14:00 ч. Те дори планираха срещите за ретроспективен анализ, след като вече беше започнал следващият спринт. Един умен колега се опита да предложи да бъдат преименувани на „маратони“ и скоро си намери друга работа“, разказва софтуерен разработчик.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X