Мениджмънт

Бизнес софтуерът е само част от решението

CIO Media

Мария Динкова

Често компаниите инвестират огромни средства в нов бизнес софтуер и системи за управление на своите ресурси с идеята да намалят разходите си и да подобрят производствената и оперативната си дейност. Но колкото и добри да са внедрените решения, се оказва, че те не могат да разрешат всички предизвикателства и трудности, с които се сблъскват фирмите. Именно при такива ситуации на помощ идва японската система за управление 20 Keys, която обхваща не само използването на новите технологии, а се фокусира върху общо 20 важни аспекта за организациите, сред които човешките ресурси, бизнес процесите и стратегиите.

Самата методология е разработена от д-р Кобаяши през 1982 в Япония и днес се прилага успешно в над 700 компании в световен мащаб. За България официален представител на системата е „Некст консулт“, като в момента те работят с 10 фирми по проекти за внедряването й. Всъщност системата представлява поредица от стъпки, които целят да трансформират бизнеса и да се справят с различните форми на загуби. Първите три ключа са базови и създават инфраструктурата за системата, именно и затова нейното внедряване започва с тях: подредба и организация на работното място, синхронизиране на целите, работа в малки групи.

„Това са 20 комплекта от добри практики, които помагат на една компания да бъде по-бърза, да предоставя по-високо качество  на по-ниска цена и с минимални разходи. Методологията съдържа бенчмаркинг система, която показва къде една организация се намира спрямо световните стандарти. И ако се прави редовно такава проверка, се вижда дали се приближаваме до целта. Това създава една пътна карта, показва какво трябва да правим, за да станем компания от световна класа“, разказва Тошко Петков, партньор „Бизнес консултиране“ в „Некст консулт“. Той подчертава, че един от най-важните елементи в 20 Keys е участието на всички служители от всяко ниво във фирмата, така че те сами да извършат трансформацията.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X