Мениджмънт

Как вашият бекъп може да ви предаде?

CIO Media

За компаниите е изключително важно да имат решения, чрез които да могат да възстановят данните си в случай на загуба. Консултантската компания Comport дава пет примера как резервните копия могат да ви предадат.

Компаниите, които отделят време, за да предотвратят подобни ситуации и се подготвят по-добре за инциденти определено ще имат по-голяма сигурност в дългосрочен план.

Недостатъчни защити

Една от най-често срещаните причини за провала на фирмените бекъп решения са недостатъчните защити.

Опитите за хакерски атаки продължават да бъдат реален проблем почти във всяка една индустрия. Освен това киберпрестъпниците често се насочват към средни компании с ценни данни и не толкова строги протоколи за сигурност в сравнение с големите корпорации.

Затова при работата с чувствителни данни е важно организациите да осъзнаят, че сигурността е от огромно значение. За много фирми поддържането на адекватни защити в сториджа и разчитането само на едно копие не е достатъчно.

Създаването на решение с едно копие в инсталациите и друго в облака, например, може да даде на фирмите възможност да използват облачната среда при инцидент с физическия сторидж.

Човешка грешка

В центъра на всеки един бизнес са хората, а те допускат грешки. Дори най-добре обучените служителите са склонни да бъркат и за съжаление това може да повлияе върху фирмения бекъп. Всъщност около една четвърт от провалите са свързани с човешка грешка.

Един от най-добрите начини да се предотвратят такива инциденти е да се гарантира, че има налични множество мерки за бързо възстановяване в случай на проблем.


Как вашият бекъп може да ви предаде?

© CIO Media, Cio.bg

Случайно изтриване

Всъщност 45% от случаите на загуба на данни се дължат на случайно изтриване. Може би изглежда сякаш този вариант не трябва да притеснява компаниите, които се отнасят внимателно към управлението на своите данни, но само при една малка грешка огромно количество от фирмената информация може да бъде изтрито, а това на свой ред да доведе до спиране на целия работен процес.

Съхраняването на копие на данните в облака в допълнение към физическия сторидж може да помогне да се предотврати подобен проблем, тъй като данните, съхранявани с тези услуги могат много по-лесно да се възстановят в сравнение с изтритите файлове от фирмените съръвъри.

Проблеми с хардуера

Компаниите, които работят с големи количества данни се нуждаят от голяма инфраструктура, за да поддържат тези файлове и неочакван срив на сървър може да спре процесите за известно време или да доведе до цялостна загуба на информацията.

Статистиката показва, че 45% от загубите на данни и спирането на процесите е заради проблеми с хардуера, така че това е реално притеснение, за което организациите трябва да са подготвени.

И отново това е ситуация, която показва, че наличието на допълнителен сторидж може да спаси фирмата, тъй като доставчиците на облачни  бекъп услуги имат опит във възстановяването на данни.

Само един бекъп

На последно място, макар не и по важност е фактът, че 85% от компаниите съхраняват своите данни само на едно място. Това може да доведе до редица проблеми особено ако локацията е физически сторидж.

Дори най-големите компании са уязвими при сложните кибератаки. Освен това днешните климатични условия са непредвидими и едно природно бедствие като пожар може лесно да компрометира физическите центрове за данни.

От Comport препоръчват на организациите да имат поне три копия на своите данни – обхващащи както физическия сторидж, така и данните, съхранявани в облака.


X