Мениджмънт

Може ли блокчейн технологията да подсигури електронното гласуване

CIO Media

Иван Гайдаров

Заедно с изкуствения интелект и облачните изчисления блокчейн е една от технологичните тенденции, които се очаква да променят много от процесите в различни сфери на бизнеса и обществения живот. Според изследане на Delloite за глобалните тенденции, свързани с технологията, 74% от организациите виждат “завладяващи бизнес възможности” в използването на блокчейн, като много от тези компании напредват с интеграцията на технологията. Около половината от този брой - 34% - пък казват, че тяхната компания вече има някаква блокчейн система в реална употреба, а 41% от респондентите заявяват, че очакват подобно внедряване в рамките на следващите 12 месеца. Освен това близо 40% от респондентите съобщават, че тяхната организация ще инвестира 5 милиона долара или повече в блокчейн технологии през следващата година.

Тази статистика е поредното доказателство, че разпределените счетоводни записи отдавна са надхвърлили първоначалното си предназначение - да задвижват системата за създаване и трансфер на криптовалута. С възможностите за контрол, които дава на всички участници в даден процес спрямо техните роли, блокчейн технологията може да намери важни приложения не само в корпоративния свят, но и във важни обществени процеси като предоставяне на възможност за въвеждането на сигурно електронно гласуване.

Затова и списание CIO публикува основни части от разработката на Кирил Върбанов, QA специалист с 12-годишен опит в ИТ сферата с фокус върху QA методологии, добрите практики в сигурността и софтуерните архитектури, посветена на възможностите, които блокчейн дава за подсигуряване на изборния процес в дигитална среда.

Как да защитим система за електронно гласуване, базирана на блокчейн? 

“В наши дни всички са обърнали поглед към блокчейн технологията, включително и аз. Но в случая няма да говорим за добив на криптовалути, а ще се вгледаме в самата технология и практическите ползи, които тя би могла да донесе в реалния живот”, пише в своя материал, публикуван в профила му в LinkedIn, Кирил Върбанов.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X