Мениджмънт

Какво е CNAB

CIO Media

Тамлин Магий, Computerworld UK

Docker и Microsoft заедно с още няколко други все още неназовани компании направиха общо усилие да създадат „универсален стандарт“. Той цели да опрости значително разпределената компютърна дейност, както и да се установи техния т.нар. Cloud Native фундамент. Според главния продуктов директор на Docker Скот Джонстън Cloud Native Application Bundle - или CNAB за краткост – ще има същото въздействие в общността на разработчиците, каквото имаха контейнерите на Docker, когато бяха пуснати за пръв път.

CNAB, който е разработен в партньорство с Microsoft, има за цел да намали сложността на изпълнението на много услуги, събрани в пакет. Той обещава да се справи с множеството входове като Kubernetes YAML, диаграми Helm, файлове Docker Compose, CloudFormation, Terraform или ARM шаблони, всичките събрани в един пакет, и да не зависи от облака по отношение на средата, в която се изпълнява. 

Началото

Джонстън обясни по време на конференцията Dockercon Europe 2018 в Барселона, че компанията работи по този проблем от известно време на базата на обратна информация от клиенти и широката общност на разработчици. Microsoft от своя страна също сподели за подобен комплекс от трудности относно управлението на сложността. Двете компании явно са осъзнали, че би имало смисъл да работят върху спецификацията заедно.

"С течение на годината ще видите, че това се възприема все повече и повече", казва Джонстън. "Не само за контейнери на Docker, CNAB става универсален стандарт за разпределени приложения. Важно е да се отбележи, че той не е собствен формат на Docker или на Microsoft. Той може да вземе файлове Compose като входни данни, може да вземе диаграми Helm като входни данни, може да вземе Kubernetes YAML като входни данни“, допълва той.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X