Мениджмънт

Голямата полза от нискокодовите инструменти за разработване

CIO Media

Боб Виолино, CIO, САЩ

Усилията на компаниите да напреднат в дигиталната трансформация и търсенето на начини да се ускори създаването на нови приложения и услуги направиха нискокодовите (low-code) инструменти за разработване все по-важни ИТ компоненти. Тези платформи дават възможност на програмистите да създават приложения чрез графични потребителски интерфейси и конфигурация вместо чрез традиционните методи. Те често са съсредоточени върху дизайна и разработването на специфични приложения като бизнес процеси и бази данни.

Едно от основните предимства на нискокодовите инструменти е, че намаляват необходимото количество ръчно написан код, което може значително да ускори процеса на създаване на бизнес приложения. Освен това по-широк кръг служители – не само тези с ИТ образование – могат да се включват в процеса на разработване.

В доклад на компанията Research and Markets, публикуван в началото на 2018 г., се предвижда, че световният пазар на нискокодови платформи ще нарасне от $4.32 млрд. през 2017 г. до $27.23 млрд. през 2022 г., т.е. при годишен ръст от 44% за прогнозния период. Увеличаващото се търсене за софтуерна автоматизация и повече иновативни приложения наред с улесненото създаване на уеб и мобилни приложения карат компании от всякаква големина да внедряват нискокодови платформи за разработване, се казва още в доклада. И тези платформи, които могат потенциално да ускорят 10 пъти процеса на софтуерно разработване в сравнение с традиционните методи, се превръщат в ключова стратегия при ускоряването на създаването на приложения в подкрепа на дигиталната бизнес трансформация, коментира Джон Раймър, вицепрезидент и главен анализатор на Forrester Research, в доклад от август 2018.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X