Мениджмънт

Блокчейн платформата на Facebook – нови приходи и решение на стари проблеми

CIO Media

Два нови доклада сочат, че Facebook разработва своя криптовалута за разплащания - ход, който има потенциала да донесе на социалната мрежа милиарди долари, като същевременно подпомогне елиминирането на фалшивите новини и ботовете. Въпреки че интетрнет гигантът не е коментирал публично докладите на Bloomberg и The New York Times, все пак признава, че проучва технологията за споделени счетоводни записи (DLT).

"Както много други компании, Facebook проучва начините за използване на блокчейн. Имаме нов малък екип, който проучва много различни приложения. Нямаме какво повече да споделим”, е единственият коментар на Facebook засега.

Макар детайлите да са малко, докладите, базирани на неназовани източници от компанията, твърдят, че криптовалутата ще позволи на потребителите на платформата WhatsApp, която е притежание на Facebook, да изпращат пари на своите контакти, подобно на начинът, по койти Venmo или PayPal позволяват трансгранични разплащания. Разликата е, че няма да има посредник - централна банка или клирингова компания.

 

Според статията на Times, от Facebook вече са разговаряли с борси за криптовалути да включат в портфолиото си и тяхната. Други обаче смятат, че социалната платформа няма да обвързва плащанията с определена криптовалута, а ще използва стабилни токъни, подкрепени от долари и други валути.

Мрежите за стабилни токъни изискват от операторите да държат обезпечение в банка, така че ако се издададат дигитални единици за 1 млрд. долара, еквивалентната сума да бъде налична в депозит или резерв. Криптовалути като биткойн, които не са подкрепени от реални валути, нямат присъща стойност, тъй като тя се определя от търсенето и предлагането.

В бележка за инвеститорите тази седмица, интернет анализаторът на Barclays Рос Сандлър заявява, че Facebook Coin може да донесе на социалната мрежа приходи от 19 млрд. долара до 2021 г., сочи доклад на CNBC. Установяването на този нов поток от приходи ще се отрази много положително на акциите на Facebook", твърди Сандлър пред CNBC.

Тъй като платежните мрежи, базирани на блокчейн, премахват необходимостта от централни банки, времето и таксите, свързани с плащането, клиринга и уреждането на транзакцията могат да бъдат редуцирани до минимум. DLT има и допълнителното предимство, че избягват регулациите.

Плановете на Facebook отразяват тенденцията на нарастващ интерес към мрежите, базирани на блокчейн, за финансови транзакции. През февруари, най-голямата американска банка от гледна точка на депозитите, J.P. Morgan, пусна собствен стабилен токън. JPM Coin има еквивалентна стойност на един американски долар.

"Когато един клиент изпраща пари на друг през блокчейн платформата, JPM Coins се прехвърлят и моментално се изплащат в еквивалентна сума в долари, свеждайки до минимум обичайното време за уреждане на трансфера", обясняват от JPMorgan, и добавят, че това е блокчейн система, която позволява незабавни транзакции.

Само преди дни IBM също пусна услуга за трансгранични разплащания, също базирана на блокчейн.

Във Facebook, потребителите, които искат да закупят определени продукти, трябва да въведат информация за кредитни карти, което не е кой знае какво на персонален компютър, но е малко досадно на мобилно устройство, а това, според анализаторите, води до известен отлив на интерес към тази функционалност. Те смятат, че блокчейн платформата за плащания ще бъде добра възможност за рекламодателите, тъй като ще позволява транзакциите да се реализират с едно натискане на мишката. От друга страна, това дава възможност на социалната мрежа да организира вътрешно всички плащания.

Според Джак Голд, президент и главен анализатор на J. Gold Associates, Facebook има сериозен интерес към навлизането на доходоносния пазар на мобилните плащания, където ще се конкурира с Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay и др. "Те имат огромна потребителска база и ако могат да използват от възможностите за вътрешни разплащания, могат да генерират огромни приходи", смята той.

Facebook обаче може също така да спечели и от присъшата за технологията криптография, която позволява на мрежовите оператори да удостоверяват потребителите чрез хеш ключове, след като бъдат регистрирани. Процесът запазва самоличността на потребителите в тайна, но гарантира, че от другата страна на трансфера не стои бот.

"Блокчейн технологията би могла да се използва и за борба с фалшивите новини, като се въведе изискване всеки издател да се регистрира, за да има одитна следа. Тя създава непроменим запис, в който файлът или блокът от данни е неразривно свързан с предишния чрез хеш”, обръща внимание Голд.

Заради криптографските си възможности блокчейн може също така да помогне на Facebook за спазването на новите международни закони за защита на личните данни като GDPR. Ако потребителят изтрие своя хеш ключ, неговата информация вече не е достъпна, което означава, че криптографското заличаване е също толкова ефективно, ако не и повече, от традиционното изтриване на данни.

 

 


X