Мениджмънт

Microsoft демократизира достъпа до изкуствен интелект

CIO Media

В навечерието на своята конференция Build, в четвъртък Microsoft представи няколко нови продукта за машинно обучение и подобрения в някои вече съществуващи услуги. Те варират от инструменти, които нямат нужда от писане на код, до хоствани бази данни с множество нови API и други услуги. Основната тема за Microsoft обаче продължава да бъде свързана със стратегиятата на компанията за демократизиране на достъпа до изкуствен интелект (AI).

Пред интернет изданието Techcrunch, Ерик Бойд, корпоративен вицепрезидент на платформата за AI на Microsoft, разяснява как компанията смята да заеме възможно най-голяма част от това пространство, където се конкурира сериозно с Google и AWS, както и с много специализирани стартъпи. По думите му технологиите за машинно обучение привличат все по-голям интерес. В момента огромно количество организации предлагат предварително обучени модели, инструменти с отворен код и платформи за обучение, изграждане и внедряване на модели. Ако една компания не разполага с нужния ѝ предварително обучен модел за определен казус, то е въпрос на време тя да го придобие. Именно това е и аспектът, в който допълнителните услуги, цялостният опит и дългогодишната история в разработването на подобни инструменти, които притежават компании като Microsoft, могат да направят разликата във възможностите.

 

AI наистина влияе върху начина, по който функционира бизнесът в световен мащаб”, коментира Бойд. Това се потвърждава и от изследване на Gartner, според което 75% от търговските компании ще разчитат повече на AI през следващите няколко години – процент, който се е утроил през последните няколко години. И наистина виждаме все повече компании да увеличават заделените за разработка и внедряване на изкуствен интелект ресурси. Този стремеж извежда на първо място разработчиците, които трябва да измислят как да създадат модели и приложения, базирани на изкуствен интелект, които да помогнат на техните организации да придобият конкурентни предимства и да разгърнат бизнес инициативите си в по-големи мащаби.

Това, от което се нуждае бизнесът, както и разработчиците, са по-мощни инструменти, които им позволяват да бъдат по-продуктивни и да изграждат по-бързо моделите си. При потребителската база на Microsoft, голяма част от която са големи компании, инструментите трябва да са съобразени с конкретните нужди на всяка една от тях и да дават необходимите гаранции в посока на сигурността.

Тъй като процеса по навлизане на машинното обучение в корпоративните процеси напредна с времето, компаниите вече преминават от тестовата фаза към момента, в който технологията започва да бъде използана във все повече реални бизнес казуси. Това от своя страна поражда нови предизвикателства. "Компаниите се опитват да разберат как да управляват жизнения цикъл на AI моделите – как функционира оперативния цикъл; как ще изглежда новия модел; кога ще бъде готов за участие в реални бизнес операции”, обяснява още Бойд.

Само преди няколко години индустрията се обърна към DevOps моделите за управление на код. Това, което Microsoft по същество иска да направи, е да заложи на MLOps (Machine Learning Operations) подхода за управление на модели. „Той е много подобен на DevOps, но има някои различия по отношение на това как работят инструментите. В Microsoft ние наистина се фокусираме върху решения, които могат да направят разработчиците по-продуктивни, като използват тези корпоративни инструменти за управление на промените в своята организация и непрекъснато развитие на моделите за машинно обучение”, разкрива корпоративният вицепрезидент на платформата за AI на Microsoft.

Затова и не е изненада, че голяма част от новите продукти и услуги на технологичния гигант са свързани с осигуряването на повече MLOps възможности, които да са на разположение на потребителите. Компанията интегрира някои от тези функции в Azure DevOps например. Тя също така дава на разработчиците и специалистите по работата с данни инструменти за контрол на отделните версии на моделите.

Посочените инструменти обаче са насочени към специалисти в сферата на машинното обучение. В другата част на спектъра компанията представя и редица автоматизирани инструменти за машинно обучение, включително такива, които по същество автоматизират всички процеси, както софтуер за създаване на визуални модели, базиран на Azure ML Studio. „Добавихме много функции за автоматизирано машинно обучение, за да опростим начина, по който хората използват тази технология за своите нужди”, отбелязва Бойд.

Microsoft допълва портфолиото си от услуги и в направлението Cognitive Services, включително нови инструменти за персонализиране, API за разпознаване на ръчно написан текст и такова за транскрипция на разговори с множество участници.

 

 


X