Мениджмънт

Уроци по лидерство от „Игра на тронове“

CIO Media

Мария Динкова

Предателство, измами, политически интриги, борба за власт – това са само част от темите в епичната сага „Игра на тронове“, но за много от вас това е вероятно един обикновен ден в офиса. Героите и ситуациите, които са описани в книгите на Джордж Р. Р. Мартин и в сериала на HBO, не са чак толкова отдалечени от реалността, колкото изглежда на пръв поглед. Разбира се, има няколко малки изключения, запазени за фантастичния свят, като замъците, мечовете и огнедишащите дракони.

Подобно на всяка история и тук има поуки, които могат да се извлекат. Как да се справите с тираничен шеф или талантлив, но твърдоглав служител? Възможно ли е успешно да маневрирате сред политическите кроежи в офиса, без да опетните своята репутация или да бъдете намушкани в гърба? Какви действия можете да предприемете, ако вашият мениджър или ключов служител сякаш не изпитва други човешки емоции освен гняв?


В „Игра на тронове“ можете да намерите тези и други ценни уроци по лидерство, включително колко важно е да имате до себе си добър съветник, който ви предпазва от опустошителни решения, както и срамежлив гений, който ви помага да откриете изход от най-сериозните проблеми на вашата компания. И ако се справите отлично с тези предизвикателства, накрая остава големият въпрос: готови ли сте да седнете на Железния трон на информационните технологии?

1. Тираничният шеф

Той е разглезен, арогантен, неопитен и жесток. Той се отнася към всички около него като към слуги и се радва, като измъчва онези, които му се противопоставят. В същото време обаче може да бъде изключително чаровен пред публика и е подкрепен от властен член на борда, което го прави на практика недосегаем. Именно така би изглеждал двойникът на наследника на Железния трон – Джофри Баратеон, като мениджър в технологична компания. Как можем да се справим с подобен тиранин, като изключим възможността да го отровим на собствената му сватба, както стана в поредицата?

„Джофри е еквивалента на „парашутист“ на висока позиция. В една рационална организация – както и в сериала – такива като Джофри не оцеляват дълго. Аз лично бих напуснал организация, в която лидер с подобен профил се задържи“, категоричен е ИТ консултантът Николай Шекеров. Ако безропотното подчинение не е за вас, най-добре е да хванете първия кораб и се да прехвърлите отвъд Тясното море.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X