Мениджмънт

51% от поколението Z: CEO няма да имат нужда от висше образование през 2050 г.

Иван Гайдаров

51% от представителите на поколението Z вярват, че през 2050г. изпълнителните директори няма да имат нужда от диплома за висше образование. Това показват резутатите от проучването #CtheFuture на един от лидерите в областта на HR решенията Adecco Group, в което участие взимат над 5000 "лидери на бъдещето". Анкетата изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно, както и програмите за обучение, които ще подпомагат развитието и успеха им. Тя се фокусира върху милениълите и представителите на поколение Z, тъй като, според голяма част от изследванията, те ще съставят 75% от глобалната работна сила до 2025г.

Основни изводи

Основните изводи от изследването показват, че според 70% от поколението Z меките умения (soft skills) ще бъдат по-важни от професионалната квалификация (hard skills) за изпълнителните директори през 2050г. Според тях най-важното качество за един бъдещ CEO ще е възможността успешно да управлява хора и екипи, а на втора и трета позиция поставят комуникационните умения и креативността.

Друг интерес нюанс в разбиранията на бъдещите лидери е отношението им към образованието. Повече от половината анкетирани (55%) споделят, че практическото обучение и стажовете са най-добрият начин за развиване на лидерски умения в бъдеще, докато само 6% вярват, че университетското образование е най-добрият начин за развитие на индивидуалните качества, необходими на бъдещите лидери.

С обявяване на резултатите от проучването Adecco Group анонсираха победителя в глобалната инициатива "CEO for One Month", която се провежда в 46 държави, включително България. Тя дава шанс на бъдещи лидери да се запознаят с настоящите бизнес лидери и да почерпят от техния опит.

След 8-месечен селекционен процес, включващ над 260 000 участници за победител бе обявенa 24-годишната София Лим от Хонг Конг, която ще прекара един месец заедно с главния изпълнителен директор на Adecco Group Ален Дьохаз. Тя ще има възможността да участва в ежедневното управление на компанията.

"Очаквам с нетърпение да работя заедно със София, да й помагам да развива нови умения и обратното, да се уча от нея, да попивам от нейната визия за бъдещето на работния процес и лидерството. Докато работният свят се развива и технологиите преобразуват начина, по който изглеждат професиите, лидерските умения също се променят. Практическото обучение и стажуването, съчетани с непрекъснат процес на усъвършенстване през целия живот, играят ключова роля в подготовката на всички представители на поколение Z за ръководители. Програмата ни "CEO for One Month" демонстрира силата на обучението на терен, което е толкова важно за развитието на нашите бъдещи лидери", коментира главният изпълнителен директор на Adecco Group Ален Дьохаз.

X