Мениджмънт

Кои са собствениците на Силициевата долина?

Иван Гайдаров

Силициевата долина често се ползва със статута на митично място в днешния дигитален свят. Всъщност обаче, като всяка индустриална зона, тя също има своите основни собственици. Ето подробности за всеки от 10-те най-големи собственици на земя в Силициевата долина, включително стойността на тяхната обща собственост въз основа на данните на официалния оценител на окръг Санта Клара за 2018 г., публикувани от изданието The Mercury News.

Stanford University, 19,7 милиарда долара

Бившият губернатор на Калифорния Лиланд Станфорд и съпругата му Джейн Латроп Станфорд откриват университета си през 1891 г. в чест на техния син, починал от коремен тиф. Лиланд Станфорд избира за местоположение на унивесритета Пало Алто, отчасти защото търси град, забранил продажбата на алкохол.

Освен че е най-големият собственик на земя в окръг Санта Клара по отношение на стойността в долари със своите 5778 декара, университетът притежава и около 3000 декара в окръг Сан Матео, както и дарителски фонд от 27,7 милиарда долара. В кампуса вече се продава алкохол.

Apple, 9 милиарда долара

Apple е основана през 1976 г. от две легендарни за Силициевата долина фигури - Стив Джобс и Стив Возняк – с помощта на Рон Уейн, който продава изключителния си дял в компанията на Стив Джобс 11 дни по-късно за 800 долара.

Компанията е базирана в Купертино, където остава и до ден днешен, въпреки че измества централата си в Apple Park, известен също така като "космическия кораб". Разходите за изграждането на новата база на компанията и помощните сгради са оценени на повече от 1,1 милиарда долара. Компанията има 62,9 милиарда долара приходи през четвъртото тримесечие на 2018 г., a богатството на Лорен Пауъл Джобс, вдовицата на Стив Джобс, има нетна стойност от 21,3 милиарда долара.

Google, 7,5 милиарда долара

Аспирантите от Станфорд Лари Пейдж и Сергей Брин стартират Google през 1998 г. със 100 000 долара инвестиция от съоснователя на Sun Microsystems Анди Бехтолсхайм. Компанията, първоначално наречена BackRub, се мести от Пало Алто в Маунтин Вю през 1999 г., където в крайна сметка построява своя кампус. Компанията започва да изкупува парцели в центъра на Сан Хосе без да се набива на очи – първоначално чрез партньор в сферата на недвижимите имоти - Trammell Crow - в края на 2016 година.

Alphabet, компанията-майка на Google, реализира приходи от 39,27 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2018 г. Пейдж и Брин са шестият и седмият най-богати хора в страната, според Forbes, с нетна стойност на богатствата си съответно 55,5 милиарда и 53,5 милиарда долара.

Irvine Company, 5,9 милиарда долара

Компанията се появява в Южна Калифорния, когато Джеймс Ървайн и неговите бизнес партньори закупуват голямо ранчо в сегашния Ориндж Каунти. През 1960 г. Irvine Company започва разработването на земята за строеж на жилища, а през 1971 г. изникналото градче влиза в регулация. Днес компанията притежава 550 офис сгради и 125 апартаментни комплекса, най-вече в Ориндж Каунти. В Силициевата долина имотите на компанията включват площада Санта Клара, комплекс със смесено предназначение - апартаменти, офиси и търговски площи - на Монтгомъри Драйв и Маккарти Център, като и офис парк с площ от 68 акра в Милпитас.

През 1977 г. предприемачът Доналд Брен и петима инвеститори, включително дъщерята и внучката на Джеймс Ървайн, закупуват компанията. До 1996 г. Брен остава единственият ѝ собственик. Forbes оценява нетната стойност на авоарите му на 17 милиарда долара, което го прави най-богатият човек в сферата на недвижимите имоти в САЩ.

Jay Paul Co., 3,5 милиарда долара

Джей Пол основава едноименната си компания през 1975 г., след като спасява от фалит инвестиционната банка на баща си, ситуирана в Южна Калифорния. Специализира в изграждането на офис пространство, а сградите му са дом на някои от най-големите компании, включително Google, Microsoft и Apple. Базираната в Сан Франциско компания наскоро започва да изкупува имоти в центъра на Сан Хосе.

Джей Пол разработва 11 милиона квадратни метра търговски недвижими имоти. Най-известните сред тях са Moffett Towers и Moffett Place в Сънивейл, както и 181 Fremont в Сан Франциско. Нетната стойност на богатството на Пол се оценява на 3,5 милиарда долара.

Cisco Systems, 3,4 милиарда долара

Cisco е основана през 1984 г. като семейна компания, когато нейните основатели, които са съпрузи, решават, че имат нужда от платформа, в която да си споделят съобщения по време на следването си в Станфорд. Според Wired по време на този процес те създават технологията, на която са базирани съвременните рутери - ключова част за разпространение на съвременния интернет.

Първоначално със седалище в Сан Франциско, откъдето идва и името на компанията, към днешна дата тя е базирана в северната част на Сан Хосе, където притежава голям кампус. Cisco генерира 12,84 милиарда долара приходи през четвъртото тримесечие на 2018 година.

Essex Property Trust, 3,1 милиарда долара

Джордж Маркъс, който в младежка възраст емигрира в САЩ от Гърция, създава Essex през 1971 г. Същата година той основава още една компания - Marcus & Millichap, която оперира в сферата на недвижимите имоти. Днес Essex се търгува публично и притежава около 59 700 апартамента на Западния бряг. Компанията е генерирала 1,4 милиарда долара приходи през 2018 г., според официалните документи.

Маркъс, все още председател на компанията, има авоари на нетна стойност от 1,5 милиарда долара. През 2018 г. той и съпругата му Джуди даряват 25 милиона долара на Държавния университет на Сан Франциско, най-голямото дарение в неговата история. Маркъс също така е основен политически донор на демократите. Той подкрепя и редица либерални инициативи.

Intel Corporation, 2,5 милиарда долара

Intel е основана през 1968 г. от Робърт Нойс и Гордън Мур, двама бивши служители на Fairchild Semiconductors. Компанията продължава да революционизира изчисленията с микропроцесорни чипове. Нейните продукти слагат основите на огромна индустрия на местно ниво, давайки и името на Силициевата долина.

Компанията притежава три офис парка в Сан Хосе и Санта Клара, където е седалището ѝ. През четвъртото тримесечие на 2018 г. генерира приходи от 18,7 милиарда долара.

Sobrato Organization, 2,5 милиарда долара

Джон А. Собрато основава своята компания за развитие на недвижими имоти през 1978 г. Той стартира със строежа на семейни жилища с помощта на майка си - Ан Собрато - която впоследствие също изгражда свой печеливш бизнес с недвижими имоти.

Sobrato е проектирала офиси за технологични гиганти като Apple и Netflix, а от началото на 90-те години се специализира и в строежа на многофамилни жилища. През 2018 г. компанията бе обявена за най-големият корпоративен филантроп в района на залива от Business Journal of Silicon Valley, след като дари 60,1 милиона долара на нестопански организации в региона. Нетната стойност на богатството на семейство Собрато се оценява на 6,7 милиарда долара.

Prometheus Real Estate, 2,0 милиарда долара

Санфорд Дилър, син на имигранти от Австрия, основава компанията Prometheus Real Estate през 1965 г. след години юридическа практика в Сан Франциско. В крайна сметка компанията се превръща в бизнес империя с около 13 000 апартамента в Калифорния, Орегон и Вашингтон, според уебсайта ѝ, което превръща Дилър в много богат човек. Много от апартаментите на компанията са в Маунтин Вю и Купертино, основни центрове на технологичната индустрия в Силициевата долина.

Дилър умира през 2018 г. Същата година Helen Diller Foundation, която той създава със съпругата си, прави дарение от 500 милиона долара на Калифорнийския университет в Сан Франциско. Днес компанията се управлява от дъщерята на Дилър - Джаки Сафие - което я прави единствената компания в списъка, управлявана от жена.

X