Мениджмънт

Връчиха годишните награди за специални ГИС постижения

Мария Динкова

Отличия за специални постижения в областта на Географските информационни системи (ГИС) бяха връчени на тържествена церемония, която се състоя на 13 ноември в София хотел Балкан, като част от Световния ГИС Ден в България. Събитието се организира за 21-ва поредна година от ЕСРИ България.

"България стои изключително достойно на световната карта с ГИС проектите, които се реализират всяка година у нас. В нашата страна се изграждат иновативни и същевременно изключително полезни ГИС системи", подчерта Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България при откриване на церемонията по награждаване.

Тази година награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи бяха връчени в четири категории – "Държавна администрация", "Местно самоуправление", "Частен сектор" и "Образование и наука".

В категория "Държавна администрация" Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията получи награда за "Прилагане на иновативни ГИС технологии" за изграждането на националната електронна платформа "Единна информационна точка". Отличието беше връчено от Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, която подчерта, че това е най-мащабният проект за ефективно електронно управление на територията на Република България и реализирането му е предпоставка за по-добра интернет свързаност, както и стимулиране на икономическото развитие в страната. Престижната награда прие Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. "Искам да благодаря за организирането на това събитие. Приемам тази награда от името на моите колеги и предшественици. Това е бъдещето - то е във физическата и дигиталната такава инфраструктура", каза министър Желязков при получаване на отличието.


Връчиха годишните награди за специални ГИС постижения


Отново в категория "Държавна администрация" Министерството на енергетиката получи награда за "Дългогодишен принос в използване на най-съвременни ГИС решения за ефективно управление в сферата на енергетиката в България". Отличието прие Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката от инж. Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. "Министерството на енергетиката е едно високотехнологично министерство. То успешно прилага и използва ГИС системите, които са едни от най-напредналите технологии, осигуряващи по-добро бъдеще", подчерта заместник-министър Йовев при връчване на наградата. "Пълна зала, зала с визионери, които работят усилено за развитието на ГИС технологиите в България. Специално искам да благодаря на всички в министерството, които денонощно работят с ГИС. Те ни позволяват да предоставяме една по-добра услуга на гражданите. Изключително съм благодарен за наградата.", каза заместник-министър Станков.

В категория "Местно самоуправление" Община Бургас беше отличена за "Внедряване на най-съвременни ГИС технологии и устойчиво развитие на Географски информационни системи в помощ на общинските дейности". Таня Христова, кмет на Община Габрово и носител на 2 награди за специални постижения в сферата на ГИС връчи наградата на Руска Бояджиева, заместник-кмет по Европейски политики и околна среда на Община Бургас.

Технологична лаборатория Мозайка получи отличие в категория "Частен бизнес" за "Прилагане на научен подход и иновативни ГИС решения за създаване на информационни системи от ново поколение". Гергана Паси, Дигитален шампион на България и основател на Дигитална Национална коалиция връчи престижната награда на Мариана Дамова, управител на Мозайка, като пожела на технологичната лаборатория да продължи да гради мозайка от иновации.

В категория "Образование и наука" Русенски университет "Ангел Кънчев" получи награда за "Прилагане на най-съвременни ГИС технологии за изграждане на ГИС капацитет в България". "За мен е чест да бъда тук. Още по-голяма чест е да връча тази награда на един от най-динамично развиващите се университети в България. Честито!", заяви доц. Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката при връчване на наградата на проф. д-р инж. Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет "Ангел Кънчев".

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и победителите в Националния конкурс за карти "Истории, проекти и мечти върху карта". Конкурсът се организира в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата. В категория "Печатна карта" полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, връчи първа награда на ДКИС на МВР за карта "Оценка на щетите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019 г.". Отличията за интерактивни карти отидоха при Троянски манастир в категория "Пътуване и туризъм" за карта "Поклонническа обиколка на Троянския манастир", Община Струмяни в категория "История и култура" за карта "Малешево пее и танцува", инженер-геодезист Росен Иванов, УАСГ, в категория "Устойчиво развитие" за "Карта на територии, подходящи за биологично пчеларство" и Аспарух Камбуров, преподавател в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" в категория "Образование и наука" за интерактивна карта "Специалност "Маркшайдерство и геодезия". Кои сме ние?". Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент III курс в Софийски университет "Св. Климент Охридски" за карта "Екологично строителство. Има ли бъдеще в България?"

Световен ГИС ден 2019 се проведе с участието на рекордните повече от 700 представители на близо 200 организации от различни сфери на икономиката в страната.

X