Мениджмънт

Повече жени в киберсигурността ще донесат 1,3 млрд. долара на британската икономика

Мария Динкова

Включванет на повече жени в индустрията на киберсигурността може да донесе на британската икономика 16.3 млрд. долара, показва ново изследване на компанията за сигурност Tessian.

Според данните, ако се намали 24-процентовата разлика в заплащането между половете икономиката на страната може да постигне допълнително увеличение от 5,7 млрд. долара.

Половината (49%) от жените експерти в сферата вярват, че индустрията има проблем с неравнопоставеността между половете.

Някои признават, че липсата на баланс при разпределението на ролите е представлявало предизвикателство в началото на тяхната кариера и ако това бъде преодоляно повече жени ще се насочват позиции в киберсигурността.

По-голямата част от запитаните също така се съгласяват, че по-обстойното представяне на индустрията в медиите ще насърчи много жени да преследват подобно професионално развитие.

Анкетираните също така призовават за повече университетски програми и по-голям брой стажове, специализирани в сферата на киберсигурността.

"За да могат организациите успешно да наемат повече жени в областта на сигурността, те трябва да разберат какво друго ги обезкуражава да стартират освен неравнопоставеността между половете", коментират от Tessian.

"Ние трябва да направим жените в киберсигурността по-видими. Трябва да разказваме техните истории и да говорим повече за техните роли и опит. Съответно мениджърите трябва да покажат на тези жени достъпните възможности за техния прогрес и кариерно развитие", коментира Шамла Наидо, бивш директор информационна сигурност в IBM.

Тя допълва, че за много хора киберсигурността се изчерпва с това някой с качулка да седи надвесен в тъмна стая. "Това обаче въобще не е така. Ако не разширим нашите разбирания отвъд тези представи, ще изгубим дори повече хора в индустрията", подчертава Найдо.

X