Мениджмънт

80% от служителите могат да работят от разстояние

CIO Media

Отдалечената работа става реалност за много служители по време на пандемията от коранавирус, принуждавайки компаниите да опразнят офисите, пише ITBrief. Нов доклад на софтуерната компания GitLab показва, че много от задачите в бъдеще ще могат да се извършват от разстояние.

Докладът Remote Work е изготвен на база на проучване сред 3 хил. служители от Обединеното кралство, САЩ, Канада и Австралия, за да се разбере какво мислят служителите за отдалечената работа.

83% от запитаните са заети на пълно работно време, 11% почасово, а 6% са собственици на малки компании. Те работят в различни сфери, включително ИТ мрежова сигурност, операции, счетоводство и финанси, обслужване на клиенти, мениджмънт, администрация и човешки ресурси.

Според доклада 83% от анкетираните заявяват, че те ще могат да изпълняват всичките си задачи извън офиса и 82% смятат, че работата от разстояние е бъдещето и очакват приложението на този модел да се увеличава с времето.

"Компаниите могат да постигнат оперативна ефективност, сериозно спестяване на разходите за офис пространствата и по-широк кръг от кандидати за работа. За служителите тази структура позволява по-спокоен живот, гъвкав график, по-добър баланс между личните и служебните ангажименти. Ние вярваме, че свят с повече компании, позволяващи отдалечена работа, ще бъде по-проспериращ, а възможностите ще бъдат разпределени по-равномерно", коментират от GitLab.

Сред основните ползи от работата извън офис участвалите в изследването посочват: повече време за семейството, за трениране и почивка. 58% от анкетираните коментират, че основното предимство на отдалечената работа е гъвкавият график, докато 35% посочват спестяването на разходи. Около една трета отбелязват, че липсата на пътуване позволява да се отделя повече време на семейството, без да се жертва кариерата.

В доклада също така се разобличават често срещани митове за работата от разстояние, включително идеята, че този модел е подходящ за пътуващи служители. Всъщност над половината от анкетираните признават, че пътуват по-малко, когато работят по този начин.

Разбира се и работата от разстояние има своите предизвикателстваедни. Служителите най-често трябва да се справят с трудностите, свързани с разсейването (47%), сътрудничеството с клиенти или колеги (35%), изолираността и самотата (35%), мотивацията (29%) и откъсването от работата (28%).

X