Мениджмънт

Глобалните тенденции при технологичните инвестиции

CIO Media

Подобно на иновациите във всяка една индустрия новите технологии, навлизащи на пазара, също зависят от инвеститорите, които са готови да ги финансират, пише ITBrief.

Навлизането на иновативни решения и дигиталната трансформация водят до сериозно увеличаване на инвестициите в нови технологии.

Тази тенденция се потвърждава и от последния доклад на организацията на технологичните британските предприемачи Tech Nation. Той е изготвен на база на финансовите данни за технологичните инвестиции през изминалата година и за регионите, които са получили най-големи ползи от тях.

Според изследването САЩ продължава да води глобално по отношение на технологичните инвестиции през 2019.

Миналата година 99,3 млрд, долара са били използвани като инвестиционни фондове от американските технологични компании.

Китай се нарежда на второ място, като общите инвестиции в страната достигат 39 млрд. долара, докато в Обединеното кралство те са 12, 2 млрд. долара.

Не е изненадващо, че САЩ и Китай се оказват на върха. Проучването обаче открива, че инвестициите са паднали с 20% в САЩ и с 65% в Китай в сравнение с предходната година.

Същевременно Великобритания бавно наваксва разликата, като инвестициите в британските технологични компании са нараснали с 44% през 2019 спрямо 2018.

Освен това Лондон е водещият европейски град при инвестициите в новопоявяващи се технологии на стойност 4,8 млрд. долара между 2015 и 2019.

Пекин и Шанхай заемат челното място в Азия за инвестиции в нови технологии съответно 12,1 млрд. долара и 2,4 млрд. долара.

Вероятно не е изненадващо, че Сан Франциско, който се намира в Силициевата долина, води глобално. Градът привлича 19,4 млрд. долара инвестиции в рисков капитал за нови технологии от 2015 до 2019.

Проучването показва още, че Азия инвестира сериозно в изкуствен интелект, което е почти половината от общите инвестиции на континента или 18,9 млрд. долара.

Технологичните инвестиции, направени в Пекин (където се генерират 38% от всички инвестиции в рисков капитал в Азия), са насочени върху разработката на изкуствен интелект, роботиката и киберсигурността. Същевременно в Шанхай (който обхваща 9% от всички азиатски технологични инвестиции) се фокусира изцяло върху AI разработките, разкрива докладът.

В Сингапур (5%) инвестициите се фокусират върху изкуствения интелект и блокчейн, в Токио (3%) средствата се влагат предимно в роботиката, докато в Сеул (2%) се подпомага развитието отново на AI и блокчейн технологиите.

"Азия продължава да постига невъзможното, когато става за иновативни технологии като изкуствен интелект и роботика", коментират от Tech Nation.

"Очакваме да продължим да работим с някои от най-добрите създатели на технологии и инвеститори на континента, имайки предвид нарастващта технологична специализация в Обединеното кралство", допълват експертите.

X