Мениджмънт

Gartner: Само 8% от финансовите директори включват в плановете си възможността от "втора вълна" на Covid-19

Мария Динкова

След като в много страни падат ограниченията, наложени във връзка с разпространението на коронавируса, експертите предупреждават, че самодоволството може да доведе до "втора вълна" и да влоши допълнително състоянието на икономиката и здравните системи, пише IT Brief.

В тази връзка компаниите трябва да се подготвят за възможността от втора вълна на Covid-19, както и за последствията от нея. Според ново изследване на Gartner обаче 42% от финансовите директори не включват подобен сценарий в своите финансови планове, които създават за предстоящите месеци до края на 2020.

Проучването, което е проведено между 14 и 19 април сред 99 CFO експерти по света, показва, че само 22% са включили възможността от втора вълна в своите "най-вероятни" сценарии.

Също така много от финансовите специалисти не могат да преценят кога и дали трябва да отворят повторно своите офиси и съоръжения, тъй като повечето организации прибегнаха до някаква форма на дистанционна работа.

"Тъй като финансовите директори се опитват да прогнозират приходите и печалбите за 2020, е изненадващо, че 43% не взимат под внимание възможността за втора вълна на Covid-19 в нито един от своите сценарии", коментира Александър Бент, вицепрезидент в Gartner.

"Нашите последни данни за CFO разкриват още, че повечето мениджърски екипи все още се опитват да решат какви фактори трябва да отчетат, за да определят как и кога да отворят отново своите офиси и съоръжения", допълва експертът.

Докато 81% от финансовите директори смятат да се консултират с държавните и местните власти за подновяване на своите операции, 55% ще предприемат премерен подход кога служителите ще се върнат на работа. Същевременно 44% от анкетираните не са сигурни как персоналът ще се върне обратно в офисите.

Несигурността около продължителността, сериозността и последствията от пандемията за различните сектори и компании подтиква много финансовите директори да се придържат към разбирането "само защото можем, не означава, че трябва" да отворим изцяло отново.

"Много CFO експерти са внимателни по отношение на прибързаните действия, като само 4% от финансовите директори заявяват, че техните организации изискват от служителите незабавно да се върнат в офисите, дори след получаване на одобрение от държавните и местните власти за повторното отваряне на техните физически съоръжения", посочва Бент.

"Макропандемичните притеснения" заемат основно място сред тревогите на финансовите директори по отношение на основните рискове около Covid-19, показва още изследването

Страховете за средносрочни и дългосрочни последствия от разпространението на вируса, както и намаляващите парични потоци са другите основни притеснения по отношение на кризата, за които CFO експертите споделят.

От друга страна притесненията за загубите в приходите и въпросите за управлението на персонала, като загуба на продуктивност и осигуряване на заплати, към момента се нареждат по-назад, разкриват данните на Gartner.

X