Мениджмънт

Само четвърт от служителите искат да се върнат в офиса на пълен работен ден

Мария Динкова

След последните няколко месеца експертите са убедени, че пандемията от коронавируса ще трансформира изцяло работния свят. Подобни прогнози се потвърждават и от новия доклад на фирмата за управление на достъпа Okta, пише ITProPortal.

Проучването е проведено сред 2 хил. служители в Обединеното кралство, като от тях само една четвърт биха исали да се върнат в офиса на пълно работно време след отминаването на кризата. Същевременно една трета (35%) предпочитат гъвкав график, който комбинира периоди вкъщи и в офиса.

Сред обичайните ползи, които включват по-добър баланс между работата и живота, по-малко разходи за транспорт и повече време за семейството, е и увеличената продуктивност.

Една част от анкетираните обясняват, че гъвкавите работни часове са им помогнали да станат по-фокусирани, докато според други по-високата продуктивност е свързана с допълнителното свободно време поради липсата на пътуване до работа. Други също така отбелязват, че работата от дистанция ги е освободила от разсейването в офиса.

Въпреки това гъвкавата работа от разстояние има и своите предизвикателства, като някои от запитаните признават, че имат трудности с технологиите, необходими за поддръжка на сигурно изпълняване на задълженията от дистанция.

Само една трета от служителите изразяват пълна убеденост в надеждността на мерките, предприети от техните компании, и повече от половината (57%) смятат, че техните работодатели са "напълно подготвени" за кибератака.

"Идеята за променения периметър на сигурността сега е реалност за всички. Много организации са принудени бързо да преминат към отдалечена работа и инструменти за сигурност, за да гарантират продължителност на бизнеса по време на социалните дистанция. И макар че виждаме много бърз успех, за редица организации този краткосрочен подход на погасяване за пожар не е устойчив", коментират от Okta.

"Докато компаниите се опитват да гарантират дългосрочно отдалечената работа, те се нуждаят от рамка за сигурност, която да е устойчива на бъдещето и да гарантира, че служителите, данните и инфраструктура са защитени. Именно тук идва принципът на нулево доверие", допълват от компанията.

X