Мениджмънт

ИТ лидерите се подготвят за "новия работен ред"

Мария Динкова

Пандемията от Covid-19 и внезапното преминаване към отдалечено изпълняване на задълженията създава "нов работен ред", показва ново изследване на софтуерната компания Citrix, пише ITProPortal.

Резултатите от проучването, проведено сред 3 700 ИТ лидери, разкриват, че промяната е послужила като безпрецедентен катализатор на дигиталната трансформация и е поставила началото на нова ера в работата.

Според почти три четвърти от ИТ мениджърите много служители няма да искат да се върнат в офиса след края на пандемията.

Сега офисът се е превърнал в по-скоро в "дигитално пространство, отколкото във физическо такова" и компаниите имат за задача да създадат хибридна работна среда, така че да подкрепят прехода.

"ИТ екипите и бизнес лидерите трябва да се уверят, че това се случва гладко, сигурно и гъвкаво", коментират експертите от Citrix.

ИТ лидерите вече работят усилено, намалявайки физическата ИТ инфраструктура и преминавайки към облачен модел. Четирима от 10 планират да въведат платфроми за дигитална работа незабавно и почти половината се ориентират към публичния облак, за да улеснят работата в дългосрочен план.

Въпреки това ИТ отделите все още трябва да разрешат въпросите, свързани с информационната сигурност и с факта, че служителите често инсталират непроверен софтуер у дома.

Технологичните трудности също представляват предизвикателство, показва още докладът, като непланираните VPN прекъсвания се оказват "ключов проблем" през последните няколко седмици.

В същото време според друго изследване на AppDynamics почти всички организации са били принудени да преоценят своите технологични приоритети, като повечето насочват своето внимание върху дигиталното потребителско изживяване.

Според 81% от запитаните Covid-19 е донесъл период на безпрецендентен натиск за технологичните експерти, а много усещат по-голямо напрежение в сравнение с преди. Те се оказват без достатъчно ресурси или подкрепа да изпълнят новите цели.

В тази връзка анкетираните подчертават, че за да бъдат преодолени трудностите те се нуждаят от по-голяма видимост, ясни цели и данни от реално време, както и свободата за експериментиране.

X