Мениджмънт

Gartner: Служителите ще продължат да работят отдалечено

Мария Динкова

Повечето компании планират да позволят на своите служители да продължат да работят дистанционно още известно време, показва ново изследване на Gartner.

Според последните данни около 82% от запитаните смятат да разрешат отдалеченото изпълняване на задълженията за близко бъдеще/

За много организации със служители, работещи както на място, така и дистанционно, адаптирането към този хибриден подход представлява предизвикателство. Например един от основните въпроси е как въпреки разстоянието хората да работят заедно и изпълнят задачите си.

Почти половината (47%) от бизнес лидерите отбелязват, че смятат да позволят на служителите да работят от разстояние на пълен работен ден. Също така за около 40% от организациите гъвкавото работно време ще бъде нова норма.

"Пандемията от Covid-19 предизвика провеждането на един огромен експеримент за масова дистанционна работа", коментира Елизабет Джойс, вицепрезидент в Gartner по HR практики.

"Докато бизнес лидерите повторно отварят своите офиси, те предвиждат повече възможности за дистанционна работа, за да отговорят на очакванията на служителите и да създадат по-устойчиви бизнес процеси", обяснява експертът.

Според доклада организациите, които връщат служителите в офис пространствата въвеждат и различни мерки за безопасност.

Анкетираните почти единодушно заявяват, че планират да намалят максимално личните срещи (94%) и ще осигурят защитно оборудване като маски и дезинфектанти (91%). 83% от запитаните отбелязват, че ще ограничат престоя на служителите в офиса или ще организират графици.

"Въпросът, пред който сега са изправени много фирми не е как да управляват кадрите, които са дистанционно, а как да управляват новата по-сложна и хибридна работна сила", изтъква Джойс.

"Макар дистанционната работа да не е новост, степенна, в която се прилага ще промени начина, по който хората работят заедно, за да изпълняват задачите си", допълва експертът.

В тази връзка една от често обсъжданите теми е продуктивността на служителите, работещи отдалечено.

Въпреки това едва 13% от бизнес лидерите изразяват притеснения във връзка с устойчивата продуктивност. Същевременно 61% са приложили по-чести проверки на служителите от съответните мениджъри, а 29% не прилагат никакви мерки, за да проследяват продуктивността при отдалечената работа.

Сред основните предизвикателства при управлението на хибридната работна сила според 30% от мениджърите е запазването на фирмената култура. 13% от запитаните са обезпокоени за това как ще гарантират близко изживяване в офиса и у дома, а също толкова (13%) за цялостно осигуряване на безпроблемно изживяване.

Особено важно е служителите да разчитат на организационната култура и изживяването по време на този период на несигурност, отбелязват от Gartner.

X