Мениджмънт

Как гледат разработчиците на работата от вкъщи? (Част 1)

Иван Гайдаров

Тъй като пандемията се проточи, технологичната индустрия се превърна във водещ отрасъл за прогресивни политики за работа от дома, което от своя страна е на път да промени драстично начина на работа на разработчиците на софтуер.

Google и Facebook обявиха, че ще удължат сроковете си за работата от вкъщи за всички служители най-малко до 2021 г .; Twitter и Slack обявиха на служителите си, че могат да работят от вкъщи "завинаги." Такива промени сигнализират за устойчивата промяна в начина, по който всички компании гледат на отдалечена работа.

Последиците за разработчиците са драматични. Винаги в недостиг, талантливите разработчици може вече да не се чувстват принудени да приемат постоянна работа, дори в най-динамичните компании.

Вземете за пример базираната в Сан Франциско финтех компания Stripe, която създаде специален отдалечен инженерен център през 2019 г., за да допълни физическите си центрове в Сан Франциско, Сиатъл, Дъблин и Сингапур.

"Създаваме пети център, който е по-малко традиционен, но не по-малко важен. Той ще бъде отдалечен", пише техническият директор Дейвид Сингълтън в публикация в блога си през май миналата година, като добавя: "Правим това, за да разположим развитието на продукта по-близо до нашите клиенти, да подобрим способността си да използваме 99,74 процента от уменията на талантливите ни инженери, живеещи извън зоните на метрото до първите четири центъра, и да продължим нашата мисия за увеличаване на БВП на интернет."

Stripe наема нови стотина инженери, които работят отдалечено, преди всичко в САЩ и Канада. "Видяхме толкова обещаващи резултати от нашите отдалечени инженери, че увеличаваме значително инвестициите си в дистанционни служители", добавя Сингълтън.

Днес все повече и повече технологични компании работят с почти изцяло отдалечен персонал. GitLab и Zapier също успешно развиват бизнеса си с големи разпределени инженерни екипи.

Що се отнася до тези две компании, този подход е заложен по дизайн, като и двете разчитат на силно кодифицирани принципи около отдалечената работа, които помагат да се определят очакванията и да се гарантира, че всички са наясно с тях, дори ако не са на едно и също физическо място. За компаниите, които са избрали по-традиционни модели обаче, този преход е значително по-голямо предизвикателство, с много последици, които трябва да се имат предвид, като заплащане, производителност и пропиляни разходи за офиси.

Дистанционната трансформация вече е тук

Най-новият доклад на Hired - State of Salaries - установява, че 55% от световните технологични таланти не биха искали да приемат намалена заплата, ако работодателят им предложи работа от дома за постоянно. Освен това 90% от технологичните работници смятат, че една и съща работа трябва да получава еднакво заплащане, независимо дали се върши от офис или в домашни условия. Когато се вземат предвид разходите за живот, 40% казват, че подкрепят корекции на работната локация.

Повече от половината от анкетираните посочват, че е вероятно да се преместят в град с по-ниски разходи за живот, ако могат да работят постоянно от дома си. Всички признаци сочат, че пазарът на работни места за разработчици, който е все по-отворен за работа от разстояние, отваря възможност и за живот в по-достъпни от финансово отношение населени места, които осигуряват по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Докладът Compensation Trends Report от юли 2020 г. пък се обръща към 2300 технологични професионалисти с въпрос какво биха направили, ако работодателят им поиска да работят на пълен работен ден от дома. Около 40% от анкетираните от Ню Йорк например желаят да се преместят в по-евтин град, ако е възможно. Само 33% от живеещите във Великобритания имат сходни желания.

Двама от трима базирани в Сан Франциско технологични работници също заявяват, че ще обмислят да напуснат района на залива, ако имат възможност да работят отдалечено, според анонимно проучване сред 4 400 работници, проведено от Blind и цитирано от Business Insider.

Що се отнася до предпочитаните дестинации, вторичните технологични центрове като Сиатъл, Лос Анджелис, Остин и Сан Диего оглавяват списъка в САЩ, а Берлин, Париж, Амстердам, Барселона, Мадрид и Манчестър са най-желаните в Европа за напускащите Лондон, сочи докладът на Hired.

Очаквайте продължение!

X