Мениджмънт

ИТ пазарът ще се възстанови през 2021

Мария Динкова

ИТ разходите спаднаха значително тази година в резултат на пандемията от коронавирус, но се очаква пазарът да се възстанови бързо до предишните си нива през 2021, пише ITProPortal.

Това показва нов доклад от анализаторската компания Gartner, която твърди, че възходът ще бъде задвижен от ускоряващата се дигитална трансформация, прилагана от компаниите с цел адаптиране към отдалечен и хибриден начин на работа в дългосрочен план.

Тази година глобалните ИТ разходи се очаква да достигнат 3.6 трлн. долара, което е намаление от 5,4% спрямо предишната година. През 2021 се прогнозира те да се покачат до 3,8 трлн. долара, което ще представлява ръст от 4%.

Разходите във всички ИТ сегменти ще се свият през тази година, но не всички ще се възстановят еднакво бързо. Например бизнес софтуер се очаква да постигне рекордните 7,2% ръст, докато при комуникационните услуги той ще бъде едва 2,8%.

В доклада също така се посочва, че повече компании вече няма да разглеждат дигиталната трансформация като двигател на растежа, а като средство за оцеляване. По този причина тя вече няма да се оценява по предишните критерии за възвращаемостта на инвестициите.

"Намаляването на разходите, което започна от април до август тази година, допълнено от програмите на доставчиците на облачни услуги "опитай, преди да купиш", ще отложи приходите от облака за след 2020", коментира Джон-Дейвив Лъвлок, вицепрезидент в Gartner.

Според експерта ускореното мигриране в облака ще се случи през следващите няколко години. Същевременно заради несигурността, ИТ мениджърите ще приоритизират онези ИТ проекти, при които времето за оценка е най-кратко.

X