Мениджмънт

Най-важното, което научихме, е, че хората правят разликата

CIO Media

Манол Илиев е един от основателите на "Лирекс". От дипломирането си във Факултета по математика и механика на СУ "Св. Климент Охридски" досега целият трудов опит на г-н Илиев е свързан с ИКТ.

"Лирекс" е българска ИТ компания, която тази година навършва 30 години от създаването й. Тя е една от най-експертните организации на европейския пазар в областта на информационните и комуникационните технологии. "Лирекс" е водеща в реализацията на цялостни решения и професионални услуги за организации от много сфери на икономиката както в корпоративния, така и в публичния сектор.


С каква идея създадохте "Лирекс"? Каква пазарна необходимост имаше по време на създаването й?
Създадохме "Лирекс" през 1991 г. Бяхме екип от хора, които вече имаха солиден опит в информационните технологии, а те навлизаха все повече и повече в ежедневието на компаниите тогава. На пазара започваше да се оформя необходимост от съвременни компютри и периферия. Стартирахме като риселър на техника на Hewlett Packard. Предлагахме на своите клиенти компютри, периферия - принтери, плотери и др., заедно с услугите по инсталирането и поддръжката им. Имахме екип от специалисти, които работеха на много високо ниво още тогава, и пазарът бързо ни идентифицира като компания, на която може да се разчита.

В каква посока се разви компанията след това и защо?
Първите десетина години от живота на компанията се развиха много динамично. Работихме активно в посока на мрежовите технологии. Станахме един от първите интернет доставчици в България. По същото време сключихме договор със Cisco и се превърнахме в първия доставчик на марката в страната. Самите технологии се развиваха доста бързо, а паралелно и търсенето им от страна на бизнеса растеше скоростно.

Постепенно добавихме интеграционни услуги, управляеми услуги, а в последните години разширихме областите си на работа и в посока на информационната сигурност и разработването на собствени софтуерни решения. През целия 30-годишен живот на "Лирекс" нашето портфолио се развива паралелно с технологиите и нуждите на нашите клиенти.

Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъскахте? Как ги преодоляхте? Какви уроци научихте?
За всички тези години предизвикателствата, пред които сме се изправяли, са много и различни. Това е част от нормалното развитие на всеки жив организъм, каквато е нашата компания. Въпреки че винаги сме се стремели да се учим от чуждия опит, ние също сме допускали обичайните "грешки на растежа", изпитвали сме трудности да намерим правилната формула да продаваме знанията и експертизата си по най-добрия начин. През целия този път най-важното, което научихме, е, че хората правят разликата! Има много технологични компании на пазара, но това, което ни отличава, е подходът на и към хората! Начинът, по който взаимодействаме с нашите клиенти и партньори, начинът, по който усвояваме и прилагаме новите технологии, стремежът ни да "произвеждаме" знания и експертиза, ценностите и принципите ни.

Как се промениха ценностите в компанията за периода от създаването й до днес?
Основополагащите ценности и принципи на "Лирекс" всъщност никога не са се променяли, защото това са нашите ценности като основатели на компанията и те винаги са били непреходни. От самото начало мотото ни е било "Да ни има и след 10 години". Това означава да работим по такъв начин, че да оставяме след себе си качествени, устойчиви резултати и дълготрайни отношения с нашите клиенти, партньори и екип. В началото тези ценности бяха нашите неписани правила. С времето и с разрастването на екипа ни имахме нужда да ги предаваме на всеки нов член от екипа. Така решихме да официализираме и разпишем ценностите на компанията. След като колегите с дългогодишен опит ги видяха разписани, те веднага ги разпознаха като това, което всички ние следваме от самото начало.

Целият екип на компанията работи ежедневно в духа на 5-те ни ценности: Иновативност, Инициативност, Колективен дух, Коректно отношение и Обучение и споделяне на опит.

Именно спазването на тези принципи и ценности са една от основните причини "Лирекс" да съществува успешно вече 30 години.

По-лесно или по-трудно се прави бизнес сега?
В някакъв смисъл по-трудно, в друг смисъл по-лесно. По-трудно от гледна точка на това, че има много производители с различни технологии и софтуер за едно и също решение и за клиента е трудно да отличи стойността на продуктите спрямо цената им. В същото време рекламата на всички е много агресивна, има достъп до много информация и технологиите са широко достъпни. Това донякъде създава илюзорна представа за разбиране, а всъщност нуждата от експерти е още по-голяма от преди. Именно защото технологиите стават все по-сложни, само потребителският интерфейс се опростява. Изглежда просто и лесно, но в същината си са все по-сложни, навързани, комплексни.

По-лесно се прави бизнес от гледна точка на комуникациите, разплащанията, транспорта, логистиката и подобни услуги. Бързината, с която се случват нещата в момента, улеснява съществено процесите и същевременно налага темпо, на което не всеки може да устои.

Какво ще посъветвате младите компании, които сега започват да оперират на ИТ пазара у нас?
Не само на ИТ компаниите, а на всички, които сега стартират бизнеса си, бих казал, че са необходими търпение, постоянство и позитивна нагласа. Захващайте се само с неща, които са ви близки, които са ви в кръвта, както се казва. Това увеличава шансовете ви за успех, защото тогава ежедневието е удоволствие, а работата не е синоним на "мъчение".

Къде виждате компанията след 30 години?
Всяка година гледаме само 10 години напред. И след 10 години я виждаме все още на българския пазар, но вече още по-развита на чуждестранния. Ще продължаваме да помагаме на клиентите си да постигат своите бизнес цели, като овладяваме и успешно прилагаме иновативни технологии и услуги.

Съдържание от "Лирекс"

X