Мениджмънт

Ако сме поели ангажимент, винаги трябва да си свършим работата

CIO Media

Йордан Кисьов, основател на "Риск Електроник"

Как е създадена "Риск Електроник"?
Политическите промени от края на 1989 г. ме завариха ръководител на секция в ИТКР БАН. Бях успял да сформирам много силен развоен екип, може би най-силния в страната. Работехме за българската индустрия, най-вече за КМТ "Правец" и "Системи за телеобработка", В. Търново. Работехме по договори и за БНА, и за целите на космическите изследвания. Внедрявахме и уникални за страната разработки в опитната база на ИТКР.
Както е известно, след промените цялата социалистическа ИТ индустрия, която беше ориентирана за работа в рамките на СИВ, се срина и изчезна. Така ние си загубихме предмета на дейност, трябваше да минем в друга форма на живот. Някъде към 1990 г. бях избран за член на ОС на БАН. Там двамата с Николай Илиев, който ми беше пряк шеф в ИТКР, се опитахме да лансираме идеята за основаване на технопаркове, което щеше да е сериозна стъпка за реформа в БАН. Скоро стана ясно, че нашата идея не се възприема и реформа в БАН не се предвижда. Бяхме принудени да напуснем и да се пробваме в друго поприще - бизнеса. Първи бяхме ние от направление "Кибернетични системи за управление на технически обекти" - КСУТО. Всички секции се преобразуваха във фирми и напуснахме БАН, по-късно и част от роботаджиите ни последваха и ИТКР се разпадна.

Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъскахте?
Трудности не липсваха. Трябваше да се научим да търгуваме, да предвиждаме фалитите на банките, да се борим с инфлацията и т.н. Имаше проблем и с хората, някои напуснаха страната, а бяха добри специалисти. Първоначално фирмите, тръгнали от БАН, бяха нещо като ТКЗС, т.е. с много съсобственици, така както бяхме свикнали да работим по извънпланови договори (частпром) при социализма. Да, ама фирмената дейност е нещо съвсем различно. След първите успехи и спечелване на някакви средства претенциите на съсобствениците ставаха големи и несъвместими. Така се стигна до множество раздели и пререгистрации в повечето фирми, така открихме "топлата вода", т.е. разбрахме правилата на бизнеса по трудния начин.

Как се промениха ценностите в компанията от създаването й до днес?
Много неща се промениха драстично, единствено ни остана едно правило, на което винаги съм държал, а то е, че ако сме поели ангажимент, винаги трябва да си свършим работата.

Как се промениха пазарът и клиентите за този период?
Пазарът се промени също драстично, изчезнаха малките клиенти, останаха краен брой средни и големи частни клиенти и държавата. От пазара изчезнаха фирмите, които разчитаха единствено и само на препродажба на ИТ оборудване. Тази дейност се върши вече от няколко големи дистрибутора, а фирмите, които останаха, предлагат някаква добавена стойност.

Нашата формула е непрекъснато да се променяме и да подготвяме смяна на двигателите, т.е.,
предаване управлението между поколенията.

Къде виждате компанията след 30 години?
Ще се радвам, ако моите деца, които вече реално управляват компанията, не само да продължат да успяват в бизнеса, а да включат и внуците в него. Има нужда от възраждането на българската предприемаческа традиция.
"Риск Електроник" днес

"Риск Електроник" е една от първите ИТ компании у нас. През годините дейността й се е адаптирала, за да отговаря на динамичните промени на пазара, но компанията е запазила традициите си да спазва поетите ангажименти и е трупала опит и експертиза, за да стане такава, каквато я познаваме днес - системен интегратор с фокус в шест направления: сървъри и ИТ инфраструктура, комуникации и сигурност, дигитална медия и преживявания, IoT, индустриални решения, информационна сигурност.


Съдържание от "Риск Електроник"

X