Мениджмънт

5 причини да инвестираме в корпоративни архитектурни инструменти

CIO Media

Софтуер за корпоративна архитектура може да внесе ред във вътрешните работи на разширяващите се технически дейности на вашето предприятие

Питър Уейнър, CIO, САЩ

Корпоративната архитектура е предназначена да внесе ред в необятния свят на корпоративната ИТ и нейната огромна колекция от машини и софтуер, един рог на изобилието, който никой не можеше да си представи само преди няколко десетилетия. Настолни компютри, таблети, телефони - екрани, докъдето погледът достига. И това, без да са включени безброй много джаджи без екрани като сензори, аудиоустройства, които отговарят на името Alexa, както и всичко друго от така наречения Интернет на нещата.

Уви, цифровото изобилие невинаги е дар. Все пак всичко това идва с отговорности. Машините, алгоритмите, софтуерните надграждания и ферми за колокация, изглежда, се умножават и някой трябва да ги наблюдава и да се грижи за тях.

По своята същина инструментите за корпоративна архитектура поддържат основен списък от активи във формата на таблица в база данни, която каталогизира устройствата. След това добавя колекция от функции за показване на тази информация по начин, който е лесен за използване. Магията идва от екипа, който разполага софтуера, запълва го с данни и след това го използва за вземане на по-умни решения.

Дали цялото това табулиране, подреждане и проследяване си струва? Струва ли си да се занимаваме с тази бъркотия? Ето шест причини защо инвестирането в решение за корпоративна архитектура може да бъде полезно за организацията ви, както и някои неочаквани проблеми, които да имате предвид, когато разчитате на инструменти за корпоративна архитектура.

Редът е нещо добро
Всичко е по-добро от огромна мрежа от неизвестен брой компютри, изпълняващи непознат софтуер, писан от ненаблюдавани служители, които може и вече да не работят в компанията. Списък, написан на хартия, може да бъде начало. Електронна таблица би била по-добра. Инструментите за корпоративна архитектура са на светлинни години от един списък. Те добавят ред в света, като предоставят богатство от информация за огромното море от битове, които циркулират през безкрайната колекция от хардуер на предприятието ви.

Важно е да се помни обаче, че инструментите не внасят ред; хората правят това. Инструментите за корпоративна архитектура само предоставят средствата за установяване на ред. Представете си за момент бележка, която казва да не изключвате сървър, без да сте говорили с екипа за придобиване на клиенти. Какво се случва, ако този екип е изчезнал преди три реорганизации и никой не е обновил тази бележка?

Софтуерните разработчици често разкриват, че документацията може да причини проблеми, когато се различава от кода. Хората внезапно приемат едно нещо, докато кодът прави друго. Инструментите за корпоративна архитектура все пак са решението, но не правят чудеса. Те идват с ангажимент да поддържат данните. Те са просто път за екипа ви да внесе ред. Самите те не внасят ред.

Корпоративната архитектура разбива силозите
Организацията може да страда с увеличаването на различията. Един екип избира технология А, а друг се спира на В. Инсталирането на софтуер на корпоративна архитектура няма да отстрани тези дълбоки различия, но ще направи откриването им по-лесно. Процесът на каталогизиране на корпоративните активи в един инструмент за корпоративна архитектура разкрива много от отликите и това е първата стъпка към създаване на някакво единство. Централната база данни е катализатор за промяна.

Разбира се, само заради това, че несъответствията могат да бъдат извадени на повърхността с инструменти за корпоративна архитектура, не означава, че всичките трябва да бъдат разрешени. Ние можем да си скубем косите и да обвиняваме глупаците, които са събрали заедно софтуерни пакети с лоша комуникация помежду им, но тези различия често предлагат малко защита и гъвкавост. Монокултурите са по-лесни за атакуване и са по-уязвими на катастрофа. Проблем, който засяга един ъгъл, ще засегне всички останали. Това не идва да каже, че менталната какофония на нехармонизирана софтуерна колекция е приятна или желана. Освен че има някои предимства.

Проблеми с идентифициране на метрики
Урокът от бизнес училищата е ясен: Не можете да управлявате нещо, което не можете да измерите. Софтуерът за корпоративна архитектура носи колекция от инструменти за измерване на начина, по който функционира цифровият свят. Сега има начин да се сравняват екипи, отдели и подразделения помежду им. Корпоративната архитектура прави възможно да се открият мудните сървъри, претоварените бази данни и мрежи.

Помнете обаче, че метриките могат да внесат шум. Данните са там. Те могат да бъдат натрупвани, прочиствани и показвани на електронно табло. Но само заради това, че битовете са налични, не означава, че те носят някакво реално прозрение. Инструментите често предлагат богатство от информация за активите на предприятието ви, но е необходима експертиза, за да се знае какво точно означават числата.

Автоматизацията пести време
Много от инструментите за корпоративна архитектура се гордеят само със способността си да се свържат с компютърните мрежи и да съберат доста информация автоматично. Ние сме достигнали ниво на развитие, където вече има достатъчно телеметрия, достъпна чрез потребителски интерфейси към приложения и инструменти за отстраняване на грешки. Всичко това може да бъде събрано в полезен интерфейс, така че да можем да видим какво се случва.

Разбира се, автоматизацията рядко е абсолютно защитена. Сюжетът на романа "Джурасик парк" на Майкъл Крайтън се основава на неуспеха на една компютърна програма да направи точно преброяване на динозаврите на острова. Тя е програмирана само да следи динозаврите, които познава, и така пропуска факта, че динозаврите се размножават. Слепотата е опасност и за системите за корпоративна архитектура. Те могат да следят само компютрите, които са интегрирани в тях.

Единственият източник на истина е съществен
Твърде много време се отделя за търсене на правилната информация. Инструментите за корпоративна архитектура действат като единствен източник на информация, който спестява време. Може да е скъпо да се изгради инфраструктурата, но веднага след като заработи, е лесно да се открие истината.

В същото време е важно да се знае, че въпреки обещанието на софтуера корпоративна архитектура да осигури единствен източник на истина такива източници се срещат рядко. Дори когато ги има, те могат да грешат и няма да има начин да го знаем. Когато има само едно мнение, няма консенсус и няма възможност за анализ.

Все пак едно фенерче, независимо колко е слабо, е по-добро от препъване в тъмното. Вместо да бъдете обсебени от това как софтуерът няма да съответства перфектно на вашето предприятие, е по-добре да сложите настрана тези колебания и да пристъпите към сложната задача на каталогизиране и проследяване на изобилието от обработка на данни, което вашето предприятие е предоставило.

Превод и редакция Мариана Апостолова

X