Облачни Технологии

Новата версия на Microsoft Dynamics NAV интегрира изкуствения интелект в бизнеса

CIO Media

Българската консултантска компания Тим ВИЖЪН представя новата версия 2018 на ERP системата Microsoft Dynamics NAV, която предлага оптимизиране на продажбите, по-добра визуализация през уеб интерфейс, по-персонализирана работа на служителите и интегриране на изкуствения интелект в компаниите

Microsoft Dynamics NAV е сред предпочитаните системи за управление на малкия и среден бизнес в цял свят. Повече от 120 000 организации й се доверяват за ежедневната си работа, а за последните 12 месеца тя има над 3 000 нови клиенти.

Ето някои от най-интересните промени в новата версия:


По-ефективни продажби


Специално за фирми с голям документооборот новата версия 2018 на Dynamics NAV предлага важна промяна при груповата обработка на документи за продажба. Вече може да се извършва регистриране и осчетоводяване на транзакции едновременно по различни видове документи – фактури и кредитни известия – при използване на функционалностите за групова обработка. Попълването на липсваща информация „в последния момент“ по поръчките за продажба, като допълнителни такси или разходи, също е важно улеснено. Освен това е подобрено фактурирането и отчитането на корекции при фирми с проектен начин на работа, които оптимизират работата на потребителя при издаването на фактури и кредитни известия по проекти.


Подобрен изкуствен интелект


NAV 2018 използва в още по-голяма степен AI технологиите (Artificial Intelligence – изкуствен интелект), като на практика предоставя на разположение на компаниите още един интелигентен „служител“. Интегрирани са и мощни когнитивни функционалности, като например възможността за разпознаване артикули по снимка, отнасянето им към подходящата за тях категория в продуктовия каталог, разпознаване възрастта и пола на служители според снимка и др.


Персонализиран интерфейс


В NAV 2018 е добавен мощен нов инструмент за персонализация, вмъкнат директно в системата. Той позволява на всеки потребител да модифицира информацията, която вижда на екрана, според своята роля в компанията и вида на бизнеса. Персонализацията подобрява възможностите за преместване и скриване на колони, полета и графики, добавяне на колони и полета, „замразяване“ на колони и др. Усъвършенстван е и достъпът до други системи и външни приложения на Microsoft. Освен това, за да улесни използването на системата, NAV 2018 вече включва и възможност за създаване на задачи, които да подсещат потребителите за важни и неотложни дейности. Освен за управление на собствените задачи, приложението дава възможност на потребителите на системата да създават и разпределят такива задачи и към други членове на своя екип.


Подобрена визуализация през уеб


С новата версия екипът на Microsoft слага край на нуждата от изтегляне на отчети, фактури, ДДС дневници и финансови справки. Добавената към системата функционалност за преглед на отчети позволява цялостната им визуализация от ERP решението, независимо от вида на използвания браузър, както и бързия им печат директно от браузъра. Тази функционалност ще спести ценно време и ще намали възможността за грешки при работата на натоварените счетоводни отдели.


Усъвършенстван експорт в Excel на отчети и справки


Бизнес мениджърите и счетоводителите вече могат да визуализират отчетите и справките от системата в избрани от тях шаблони в Excel. Това значително подобрява изгледа на справките и намалява нуждата от допълнително форматиране на експортираната справка.


Пълна синхронизация със CRM системата


В съвременната динамична бизнес среда ERP решението не може вече да съществува като изолирана система, която да се грижи само за вътрешните процеси на компанията. Интеграцията с други класове бизнес софтуер като BI (Business Intelligence – бизнес анализи) и особено CRM (Customer Relationship Management – управление на взаимоотношенията с клиентите) е жизнено важна за успешното функциониране на всяка компания и новата версия на Dynamics NAV отразява тази тенденция.


NAV 2018 предоставя възможност за пълна синхронизация на решението с Microsoft Dynamics 365 for Sales, като същевременно конекторът между двете системи позволява потребителите да разгледат и подберат записите, които искат да синхронизират. Веднъж стартирана, синхронизацията тече като фонов процес, за да не смущава нормалната работа на ERP системата.


Нови възможности за интеграция


При NAV2018 екипът на Microsoft е отделил специално внимание на нуждите на разработчиците, осигурявайки множество нови функционалности, които да ускорят и улеснят тяхната работа. Сред тях се откроява добавянето на лесен за използване уеб-базиран процес за интеграция и автентификация на ERP решението с външни приложения и услуги.


X