Облачни Технологии

Как по-успешно да се използват облачните услуги през 2018 г.?

CIO Media

Настъпва още една нова година. Добра идея е ИТ отделите на компаниите да определят своите цели за 2018 г. в областта на облачния изчислителен модел. Ето три предложения какво да се промени в облака през 2018 г.?

1: Облачната сигурност

Едни от най-често срещаните проблеми при работата с облака е свързан със сигурността. Компаниите често оставят аспекти от облачното пространство незащитени или в недостатъчна степен гарантират тяхната сигурност. Също така в много ситуации се оказва, че организациите криптират неща, които това не е необходимо, и не криптират онези, при които това е наложително.

Поради тази причина специалистите съветват да се отдели време, за да се прегледат решенията за сигурността и да се помисли какво може да се подобри. Освен това трябва да се обсъди какво да се ъпгрейдва и какво трябва да бъде заменено?

2: План за обучение

Има две категории обучение за облачното пространство:

  • обучение, фокусирано върху специфичен доставчик като Amazon Web Services, Microsoft или Google;

  • общо обучение, което осигурява добра цялостна представа за това как облакът да работи в компаниите и за всичко друго, свързано с това.

Експертите смятат, че трябва да се направи комбинация от двата подхода. В допълнени служителите могат да преминат и курс, с който да придобият умения за разработчици, архитекти, оперативни специалисти и devop специалисти в сферата на облачните технологии.

3: Базите данни

Въпросът с базите данни не е лесен. Обикновено, след като една организация е използвала специфични бази данни, то едва ли ще ги промени. Всъщност това, което много предприятия правят, е да преместят своите данни в публичния облак, използвайки същите бази данни, които са използвали и в инсталациите.

Днес има много опции в облака, включително SQL бази данни и такива, които не използват SQL. Макар че има нейтив бази данни в публичния облак като RedShift и DynamoDB на AWS, съществуват и много други опции от различни доставчици, които поддържат публичния облак и традиционните платформи. Важен обаче е въпросът дали една компания е избрала оптималното за нея решение?

Разбира е, този списък може да се допълни, но каквито и да са новогодишните обещания, най-важното е те да се спазват през следващите 12 месеца.


X