Облачни Технологии

Функционалността като услуга

CIO Media

Облачните технологии дадоха повод на множество компании да се откажат от собствените си сървъри и центрове за данни. ИТ мениджърите масово наемат средства за обработка и съхранение на информация, както и други инструменти, предлагани от множество доставчици на бързо развиващия се облачен пазар. Малка част от ИТ лидерите обаче продължават да търсят по-ефективен начин за наемане на изчислителни мощности. Вместо да поемат често обременяващите задължения, свързани с проектирането и управлението на облачната архитектура, те се насочват към възможността за “безсървърна” инфраструктура.При безсървърните изчисления облачните инстанции не чакат да бъдат активизирани от някое приложение или функция, като през това време генерират разходи за компанията-наемател. При тази технология ресурсите се осигуряват само когато възникне конкретно събитие. Христоматиен пример за “изчисления, базирани на събития” е концепцията “Интернет на нещата” (IoT), при която сензорните устройства реагират в движение - когато потребител активира някое мобилно приложение от своя смартфон (събитие), виртуалните машини в облака извличат и обслужват информацията (изчисления).

Главният директор по технологиите на New York Times Ник Рокуел е убеден, че безсървърните изчисления, известни още с термина "Функционалността като услуга" (FaaS), представляват следващ етап в развитието на облачните технологии, като позволяват на разработчиците да се концентрират върху писането на кодове, вместо да се притесняват за сървърите, на които те трябва да бъдат изпълнени. "FaaS прави продуктите надеждни и мащабируеми. В дългосрочен план тази технология е икономически много по-ефективна”, коментира Рокуел пред CIO.com.Функционалността като услуга

© CIO Media, Cio.bg


Това е перспективна позиция, като се има предвид, че под ръководството на Рокуел медията все още е в процес на миграция към традиционните облачни услуги. Когато се присъединява към екипа на New York Times през 2015 г., изданието разчита на облачните услуги на AWS, които позволяват на компаниите да свържат своя център за данни с виртуален частен облак. В същия момент обаче липсва възможност за цялостна CDN (content delivery network), която да доставя съдържание до устройствата на крайните потребители.

Днес New York Times до голяма степен е разделен между две облачни платформи - AWS управлява повечето от корпоративните приложения и платформата за електронна търговия, а Google Cloud Platform (GCP) управлява потребителски приложения, включително NYTimes.com, мобилното приложение Times и др. Компанията има и облачна CDN през Fastly, което гарантира, че потребителите имат достъп до актуализирано копие на уебсайтовете и приложенията на медията, а това е също така е застраховка срещу прекъсвания в системата.

Облачната миграция определено се оказва полезна за New York Times, но управлението на ресурсите продължава да създава работа на инфраструктурните екипи на Рокуел. Те все още трябва да знаят от колко AWS и GCP инстанции имат нужда, колко големи трябва да бъдат те и дали имат нужда от допълнителни входове, изходи или памет. Освен това, те трябва да конфигурират всяка инстанция и да инсталират нужния софтуер в операционната система. Не на последно място, екипите трябва внимателно да управляват зависимостите, свързани с всяко едно от приложенията.

"Отговорността за утилизацията и оптимизацията на ресурсите пада върху клиента", казва Рокуел и добавя, че ако бъдат наети 50 инстанции, а от тях само една достигне максимално натоварване, докато другите 49 “почиват”, това неминуемо се превръща в проблем.

Потенциалът на безсървърната технология

Оттук произтича и интересът на Рокуел към безсървърната технология, която решава проблемите с неактивните инстанции. Вместо да стоят в готовност за моментите, в които има нужда от тях, и по този начин да генерират разходи, без реално да функционират, когато възникне предварително определено събитие, се задейства код, написан специално, за да се изпълни дадена функция, и платформата изпълнява задачата без да разчита на сървъри. Клиентите не трябва да обясняват на доставчика колко пъти тези функции ще бъдат задействани, а разплащането става на брой изпълнения.Функционалността като услуга

© CIO Media, Cio.bg


Изчислявайки загубите от случаите на “спящи” облачни инстанции, Рокуел е категоричен, че FaaS може да даде до 10 пъти по-добра ефективност. "Като се има предвид една здравословна конкурентна динамика, много от тези спестявания ще се върнат към потребителите", добавя Рокуел.

Дали безсървърната технология ще се превърне в следващата голяма крачка в изчислителните технологии все още не е ясно. Според Gartner повече от 90% от безсървърните инсталации ще се появят извън инфраструктурата и оперативните групи на ИТ отделите, а доставчиците вече се опитват да се възползват от интереса на компании като Times и General Electric, чийто главен технически директор Крис Дръмгул също не крие ентусиазма си от безсървърния модел.

Amazon стартира AWS Lamba като първата си безсървърна платформа през 2014 г. Предложенията на Microsoft и Google пък би трябвало да засилят конкуренцията и да създадат по-голям избор за клиентите.


X