Облачни Технологии

IBM: Внедряването на облачните технологии навлиза в своята трета фаза

CIO Media

Внедряването на облачните технологии в компаниите навлиза в своята трета фаза, заяви изпълнителният директор на IBM България Игор Правица по време на събитие за успешните примери и тенденциите в сферата. По думите му за изминалите години облакът e преминал през няколко трансформации: от инфраструктура като услуга, през платформа, свързваща технологии като Интернет на нещата и блокчейн, в средство за иновации, което ще позволи на бизнеса много по-бързо да отговаря на нуждите на своите клиенти.

Българският пазар също не изостава в това отношение. „На местно ниво се вижда, че компаниите от различни индустрии търсят начини как да мигрират към облака. Причината за това е проста: облачните технологии осигуряват скалабилност, гъвкавост и сигурност, които биха били трудни за постигане на вътрешно ниво“, подчертава Правица.

Той изтъква, че IBM инвестират значителни средства в облака. С голяма част от своите клиенти компанията работи върху изграждането на архитектури около хибридния облак, които ще имат централно значение през следващите 5-10 години. Този процес включва взимането на важни стратегически решения, включително: кои процеси могат да се преместят в облака, каква ще е ползата за бизнеса, кои данни трябва да останат в инсталациите.


IBM: Внедряването на облачните технологии навлиза в своята трета фаза

© CIO Media, Cio.bg

Облакът освобождава интелектуален потенциал

Един от най-успешните примери според компанията е проектът им с Банка ДСК, която мигрира своята основна информационна система към центровете за данни на IBM във Виена. „ДСК откри най-добрия начин да въведе иновациите. Те избраха да преместят своите критични процеси в облака заради по-голямата гъвкавост и скалабилност, така че да могат да отговарят по-бързо да бизнес нуждите“, коментира Правица.

Решението е позволило на финансовата институция не само да ускори процесите си с около 10% и да намали времето си за реакция до 13 милисекунди, но и да освободи интелектуален потенциал за разрешаването на бизнес въпроси.

Облачните технологии не са самоцел. През следващите 10-15 години целият ИТ ресурс на компаниите ще бъде насочен към бизнеса и въвеждането на иновации, убеден е Юрий Генов, член на УС на Банка ДСК и изпълнителен директор на „ИТ и операции“.


X