Облачни Технологии

Блокчейн технологията като инструмент за контрол на веригата за доставки (Част 2)

CIO Media

Навлизане на блокчейн

В свое интервю, Пол Броуди, отговарящ за иновациите и блокчейн технологиите в Ernst&Young, заявява, че през последните 18 месеца пазарът на блокчейн се е придвижил през фазите “обясни ми“ и „докажете го“.  "Сега сме в момента “Добре, изгради го за мен“. Виждаме това в нашия бизнес, а имаме подобни разговори и с другите в индустрията", казва Броуди.

Бил Бригс, CTO на Deloitte, също е съгласен: "Можете да проверите индустрия по индустрия и ще видите, че доказани концепции в пилотни проекти вече се интегрират в производството. Стартират процеси като валидация на веригата за доставки, проверка на безопасността на храните. Компаниите за потребителски продукти, индустриалните организации също въвеждат блокчейн решения в своята работа”.

Наскоро Walmart обявиха, че са завършили доказателство за концепция за блокчейн верига, наречена FoodTrust, заедно с IBM. Тя проследява произхода на продукцията от полето до магазина. В пилотната група участват още редица компании - Dole Food Co., Driscoll's Inc., Golden State Foods, Kroger Co., McCormick and Co., McLane Co., Tyson Foods Inc. и Unilever NV.

Американският щат Арканзас, където се намира седалището на Wаlmart, дори организира събитие „Блокчейн за Арканзас“, по време на което стартира инициатива за използване на блокчейн за гарантиране на безопасността на храните чрез проследяване в реално време.

Освен това, най-големите компании в бижутерийния бизнес развиват системи от споделени електронни записи, за да гарантират в максимална степен произхода на продуктите си – от мините за добив до магазините за продажба на дребно.  

Подсигуряване на автентичност и безопасност на лекарствата

Приложението Advance Track and Trace на SAP вече прилага пилотно блокчейн технологията с фармацевтични компании, включително Merck & Co., Amgen Merck KGaA (Merck Group), GSK (Glaxo Smith Klein), McKesson, AmerisourceBergen и Boehringer Ingelheim.

"Много от най-големите фармацевтични компании използват нашите системи през цялото време – от конструирането на съставните части до момента, в който те бяха комбинирани помежду си“, разказва Хала Зейн, президент на групата за снабдяване и производство на германския софтуерен гигант, и добавя: "Формата на материалите се променя от етапа на производство до точките на транспорт. Затова е необходимо да има гаранция, че те са правилно доставяни и складирани“.

"Сътрудничеството ни с Modum.io (стартъп компания-доставчик на сензори за IoT и софтуер за проследяване) току-що стартира, но в крайна сметка това ще e посоката, в която ще вървим", добави тя, визирайки използването на IoT устройства за автоматично проследяване не само на крайните продукти, но и на прекурсорите, от които се получават лекарствата.

Тъй като системата за проследяване на IoT сензора не е интегрирана напълно с блокчейн платформата, пакетите трябва да имат баркодове, които да бъдат отчитани с блокчейн тракера на SAP. "Не можем напълно да извадим човека от веригата за доставки, но поне можем да осигурим цялост на данните и способността стоките да бъдат проследявани от всички заинтересовани страни, докато пътуват към крайните потребители", обяснява Хала Зейн.

Това е много важно за фармацевтичната индустрия, тъй като тя е подложена на постоянен натиск да гарантира, че спазва стандартите за производство и доставка на продукция.  

Миналия месец, китайската фармацевтична компания Changchun Changsheng Life Sciences Ltd. бе подложена на разследване за предполагаемо фалшифициране на записи, свързани с производството и изпращането на ваксина против бяс. Компанията призна вината си и се съгласи да сътрудничи на държавните регулаторни органи по въпросите на лекарствената политика във връзка с вътрешно разследване.


Блокчейн технологията като инструмент за контрол на веригата за доставки (Част 2)

© CIO Media, Cio.bg

Този случай охлади ентусиазма на китайските поддръжници на блокчейн да се обърнат към фармацевтичната индустрия в страната с призив да използва технологията. Към тях бяха отправени критики, че блокчейн няма как да предотврати престъпното поведение, тъй като, ако данните са въведени грешно, няма значение колко лесни ще бъдат за проследяван след това.

„Съществува и проблемът с фармацевтичните компании, които масово произвеждат генерични лекарства и наводняват пазара с продукти, които все още не са одобрени от регулаторите“, казва Зейн и добавя, че възможността да се проследи едно лекарство от създаването до разпространението му е един от вариантите за спряване с този проблем.  

Освен това, някои лекарства трябва да бъдат транспортирани и складирани при определени температури. IoT сензорите биха позволили да се проследят температурните показатели, както и да се анализира количеството на вибрациите по време на доставката, което би могло да предупреди мениджърите за евентуални щети.

"Блокчейн технологията вече е тук такава, каквато е. Тя не се развива. В процес на разработка е тази ѝ част, която може да оптимизира бизнес процесите и да създаде по-голяма прозрачност, автентичност и сътрудничество между различните доставчици“, казва още Зейн.

 


X