Облачни Технологии

Все повече компании приемат блокчейн, сочат проучвания на PcW и Delloite

CIO Media

Проучванията сред корпоративни ръководители, извършени от две консултантски компании за професионални услуги в рамките на тази седмица, разкриват, че все повече компании са напът да интегрират блокчейн решения с цел автоматизация на бизнеса и ефективност на транзакциите. Докладите от проучванията на PwC (PricewaterhouseCoopers) и Deloitte показват, че хиляди респонденти са в процес на реализация на блокчайни проекти, като една трета от тях вече са интегрирали технологията в своята ежедневна работа.

Докладът на PwC, публикуван в понеделник, разкрива, че 84% от анкетираните 600 души посочват, че техните компании са "активно ангажирани" с блокчейн, 20% са в изследователската фаза, 32% са в процес на разработка, 10% са готови с пилотни проекти, 15% вече са ги интегрирали в реалната си работа, а 7% са прекратили своите изследвания в сферяата. Останалите 14% посочват, че не са ангажирани стази технология.

Ден по-късно, Deloitte публикува резултатите от свое проучване, което показва, че близо три четвърти (74%) от респондентите съобщават, че техните организации виждат "привлекателни бизнес възможнт извода на PwC, че много от компаниите са напреднали в изследването на тази иновативна технология за споделени счетоводни записи. 34% са посочили, че компанията им вече има производствена система, базирана на нея, докато други 41% заявяват, че очакват от организациите си да внедрят подобно решение в рамките на следващите 12 месеца.

Delloite анкетират 1,053 изпълнителни директори на компании с над 500 милиона долара годишни приходи от седем държави - Канада, Китай, Франция, Германия, Мексико, Великобритания и САЩ

"Тъй като все-повече организации инвестират ресурси в тази нововъзникваща технология, очакваме тя да получи значителна тяга в развитието си, тъй като потенциалът й за внасяне на по-голяма ефективност, подкрепа за нови бизнес модели и източници на приходи, както и повече сигурност, вече са демонстрирани в реални ситуации", коментират от Delloite в своя доклад.

 Що се отнася до размера на инвестициите, 40% от респондентите заявяват, че тяхната организация ще инвестира най-малко 5 млн. долара в тази посока през следващата година. 45% от респондентите в изследването на PwC от общо 15 “територии” пък заявяват че липсата на доверие във възможностите на блокчейн и регулаторната несигурност може да забави навлизането на технологията. "Съществуват опасения по отношение на липсата на стандартизация и потенциалната липса на оперативна съвместимост с други блокчейн вериги", коментират от PwC.

Според консултантската компания проектите, базирани на блокчей, ще се оценяват на няколко трилиона долара само в рамките на следващото десетилетие. PwC цитираt прогноза на Gartner от 2017 г., според която технологията ще генерира годишна стойност на бизнеса от над 176 млрд. долара до 2025 г. и над 3 трилиона до 2030 г.

 

 


X