Облачни Технологии

90% от организациите търсят IaaS и PaaS от един и същи доставчик

CIO Media

Според Gartner тази година глобалният пазар на услуги в публичния облак е отбелязал ръст от 21%, достигайки 175, 8 млрд. долара, което значително надвишава стойностите от миналата година (145,3 млрд. долара). През 2019 се очаква растежът малко да се забави до все пак значителните 17%, а приходите да достигнат общо 206,2 млрд. долара.

На пазара най-голямо развитие се наблюдава при инфраструктурата като услуга (IaaS), която от Gartner очакват се увеличи с 27,6% през 2019 до 31 млрд. долара.

Освен това според прогнозите на консултантската компания до 2022 по-голямата част (90%) от организациите, купуващи IaaS от публичния облак, ще получават от един и същи доставчик както инфраструктура, така и платформа като услуга (PaaS).

„Търсенето на интегрирани IaaS и PaaS предложения ще определя следващата вълна от внедряването на облачната инфраструктура“ - коментират от Gartner - „Ние очакваме, че доставчиците на IaaS ще продължат да съществуват и в бъдеще, но само като нишови играчи, тъй като организациите ще търсят предложения с по-голяма широчина и дълбочина за своята хибридна среда. Още днес стратегически инициативи като проектите за дигиталната трансформация водят до приемането на мултиоблака и хибридния облак и подпомагат ръста на IaaS пазара“, допълват от Gartner.

Въпреки че инфраструктурата като услуга се развива с най-бързи темпове, софтуерът като услуга (SaaS) все още заема най-голям дял от пазара, като печалбата се очаква да нарасне с 17,8% през 2019, достигайки 85,1 млрд. долара.

„Увеличеното внедряване на SaaS приложения и други облачни услуги влияе на управлението, разпространението и използването на фирмено съдържание“, допълват от изследователската компания. Организациите постепенно все повече премества своите среди към SaaS.

На последно място, макар не и по важност, бизнес процесът като услуга (BpaaS) на свой ред ще се увеличи с 7,9% през 2019 до 50,3 млрд. долара.

Според Gartner купувачите все повече търсят от своите доставчици не само услуги, но и цялостно домейн изживяване, технологии и глобални възможности.


X