Облачни Технологии

IBM подпомага стартъп екосистемата в Югоизточна Европа

CIO Media

Редица стартъп компании от Югоизточна Европа се запознаха с движещата сила на облачните решения на IBM по време на конференцият а THINK South East Europe, организирана от технологичния гигант. Няколко представители на стартъп екосистемата в региона се обърнаха към IBM Cloud за технологиите за изкуствен интелект, блокчейн и Интернет на нещата (IoT), за да стимулират иновациите и да достигнат глобален мащаб. Сред тях са Blinking – доставчик на цифрова идентичност, базирана на блокова верига, Elaphe – разработчик и производител на системи за електрическо задвижване на колела, и HeartBit – разработчик на кардио-медицински устройства.

Стартъпи и подобни предприятия намират стойност в отворения подход на IBM към облачните изчисления. Този подход заедно с нашата дълбока експертиза в индустрията, осигуряват гъвкавостта и услугите, от които тези компании се нуждаят, тъй като те растат и се променят“, коментира Майкъл Пайер, Генерален мениджър на IBM за Югоизточна Европа, и добави: „Избирайки IBM Cloud, организациите са в състояние да направят много повече, отколкото просто да намалят разходите си. Те получават достъп до вълнуващи услуги, базирани в облака, като изкуствен интелект (AI), блокова верига и Интернет на нещата (IoT), благодарение на които могат да внедряват нови бизнес модели и да развиват нови услуги в движение, което им помагат да се разграничат от конкуренцията.“


Новите партньори на IBM се присъединяват към стартъп компании и глобалните марки като Bausch+Lomb, Whirlpool and Kyocera, които мигрират големи обеми работа и модернизират съществуващите инфраструктури с IBM Cloud.

Съвсем наскоро пък IBM обяви, че стотици компании по целия свят (включително Полицията на Нова Зеландия, китайската Fuyao Group, японската Aflac Insurance, турското бюро за кредити Kredi Kayıt Bürosu и Fidelity National Information Services в Бразилия) вече използват IBM Cloud Private, за да подпомогнат модернизацията на съществуващите си ИТ системи и да профилират инвестициите си, както и бързо да разработят и внедрят иновативни нови приложения, за да отговорят на търсенето на пазара.

Стартъпи от Югоизточна Европа, използващи IBM Cloud:

Blinking, Сърбия

Blinking доставчик на решение за цифрова идентификация, базирано на блокова верига, което дава на потребителите контрол на данните им, използвайки Hyperledger Fabric в IBM Cloud. Потребителят създава свое индивидуално Blinking ID – собствена цифрова идентичност и неговата автентикация става чрез разнообразие от техники, включително парола, лицево разпознаване и сканиране на пръстов отпечатък. С тази услуга потребителят може да разрешава или да отменя достъп на трети страни всеки път, когато се изиска да потвърди самоличността си. Използвайки IBM Cloud Private, Blinking пусна пилотно услугата Know Your Customer (KYC) в пет сръбски банки,.

Careesma.co, Хърватска

Careesma създаде виртуален асистент, наречен Smarty, който опростява употребата на услугите от студенти в „Училището по икономика и управление“ в Загреб. Системата може бързо да отговаря на въпроси на студентите денонощно, независимо къде се намират те. Smarty е базирано на IBM Watson Assistant, услуга на IBM Cloud, която използва машинното обучение, за да помогне на организациите да изградят решения, които разбират естествения език и отговарят на клиентите по начин, който симулира разговор между хора.

HeartBit, Унгария

HeartBit обедини усилия с IBM, за да създаде бекенд за своя пионерски продукт – аксесоар ЕКГ устройство. Системата улавя данни от устройството Heartbit, предава го в IBM Cloud чрез мобилно приложение, където те се съхраняват и анализират с помощта на най-новите технологии за изкуствен интелект. С данните от приложението Heartbit, потребителите могат да оптимизират своите графици за тренировки и да влязат във форма без опасност за здравето им. HeartBit избра IBM Cloud Services поради високото ниво на сигурност на IBM Cloud и заради лидерството на компанията в сферата на поверителността на данните.

Indivizo, Унгария

Indivizo предлага решения, въз основа на обработка на данни, за набиране на персонал, за да помогнат на служителите в човешки ресурси, да наемат най-добрите таланти по-бързо. Компанията е внедрила технологията за изкуствен интелект на IBM в IBM Cloud – Watson, за да анализира видео интервюта с кандидатите за работа. Използвайки усъвършенствани видео анализи, Inivizo може да създава личностни профили, които предоставят на HR-ите допълнителна информация дали даден кандидат е подходящ за дадена позиция.

Elaphe Propulsion Technologies, Словения

Elaphe избра IBM Cloud и получи достъп до технологии на IBM за Интернет на нещата (IoT), за да спомогне за повишаване на безопасността на следващите поколения автономни и свързани електрически и хибридни автомобили. С помощта на IBM Cloud, Elaphe може да анализира в реално време информацията за условията на шофиране и ефективността на автомобила, за да генерира ценни данни, които могат да спомогнат за развитието и направляването на превозни средства, използващи на системите за задвижване на колелата на компанията.


X