Облачни Технологии

Gartner: iPaaS моделът „просто не е рентабилен”

CIO Media

Макар че интеграционните платформи като услуга (iPaaS) показват силен ръст, започват да се появяват първите признаци за консолидиране на пазара. От Gartner предвиждат до 2023 до две трети от съществуващите iPaaS доставчици да се слеят, да бъда придобити или да напуснат пазара.

„Предизвикателството за повечето iPaaS доставчици е, че техният бизнес просто не е рентабилен. Нарастването на приходите и увеличеното приемане от страна на потребителите не могат догонят разходите за поддържане на платформата и значителните инвестиции в продажби и маркетинг“, коментират от консултантската компания.

Големите доставчици като Oracle, Microsoft и IBM могат добре да се справят с тези предизвикателства. Техните предложения са по-конкурентни заради по-агресивното ценообразувание и пакетните опции в сравнение с по-малките играчи на пазара.

От Gartner очакват тази тенденция да продължи, като това на свой ред ще доведе до намаляване пазарния дял на специализираните доставчици на iPaaS.

„За организациите, които искат да купят iPaaS решения, това е добра новина. Те могат да спечелят от развиващата динамика на пазара като разрешат краткосрочните или настоящите проблеми днес. Същевременно те могат да се подготвят за внедряването на друго iPaaS предложение от алтернативен доставчик на фона на очакваната консолидация на пазара, която ще се ускорява до 2023“, допълват от Gartner.

Все пак пазарната консолидация означава увеличен риск от прекъсване на платформените услуги заради излизането на доставчиците от пазара или заради сделки за придобивания.

„Купувачите трябва да минимизират риска чрез използване на платформи, които могат да донесат краткосрочни ползи, така че разходите по евентуалното заменяне да бъдат по-лесно оправдани“, обясняват от Gartner.

В своя Магически квадрант за 2018 за iPaaS от консултантската компания отбелязват: „Едно iPaaS решение осигурява възможности за абонати да използват данни, приложения, API и проекти за интеграция на процеси, включващи всякаква комбинация от облачни и инсталационни крайни точки. Това се постига чрез разработване, внедряване, изпълнение, управление и следена на процесите, които свързват множество крайни точки, така че те да могат да работят заедно“.


X