Облачни Технологии

Какво трябва да знаете за безсървърните изчисления

CIO Media

Обмисляте ли използването на безсървръни изчисления, както правят и всички останали в ИТ бизнеса? Скорошно проучване на New Stack показва, че половината от ИТ мениджърите вече работят с безсървърна архитектура и 28% планират да го постигнат през следващите 18 месеца.

Изследването, в което са участвали 608 компании, разкрива, че ползите от безсървърните изчисления включват скалабилност и по-голяма скорост на разработване. 32% от запитаните отбелязват, че повече от една четвърт от процесите в техните организации използват базирана в облака безсървърна технология.

Тези данни определено не са изненадващи и всички в индустрията на облачните услуги са запознати с тенденцията. Това, което обаче липсва е един по-критичен поглед за това какво технологията за безсървърни облачни изчисления изпълнява добре и какво не. Независимо колко компании прилагат решението, не бива сляпо да се следват тенденциите на пазара.

Ползите от безсървръните изчисления са основно две: способността да се ускори разработката на приложения и възможността да се насочат към облачния доставчик динамичното оразмеряване и операциите, което понякога се нарича no-ops или никакви операции, но всъщност е less-ops или по-малко операции.

Тъй като изчисленията в облака обещават скорост и гъвкавост, търсенето на тези две предимства при безсървърните технологии е основната причина компаниите да стартират миграция. Те обаче често се отказват заради нуждата да управляват тези отдалечени виртуални сървъри сякаш са в техните центрове за данни. При безсървърните изчисления тази нужда отпада.

По отношение на недостатъците ситуацията е малко по-сложна. Безсървърните изчисления са добър вариант за нови приложения, но прехвърлянето на стари такива към безсървърни системи може да бъде изключително трудоемко и рисковано. Много често е по-добре да се започне от нулата вместо да се пренася нещо, което няма да се впише в безсървърната рамка. Освен това разходите за безсървърни изчисления в сравнения с традиционната среда за облачни изчисления са малко по-високи при някои видове приложения.

В крайна сметка трябва да се зададе въпросът дали ще следвате тенденцията за безсървърни изчисления подобно на всички останали. Специалистите съветват да се определят ползите от прилагането на технологията, да се установят разходите и едва след това да се вземе окончателното решение. 


X