Облачни Технологии

5 тенденции в корпоративните облаци

CIO Media

Клинт Баултън, CIO, САЩ

Компаниите все по-често постигат динамичност на бизнес или икономии, като наемат софтуер от Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) и други платформи. Повечето предприятия закупуват услуги в облак от два или повече доставчика. Тази тенденция набира скорост през 2019 г., когато световните публични инвестиции в услуги в облак надхвърлят 200 милиарда щатски долара по данни на Forrester Research. Освен това те имат наум и своите конкуренти, затова модернизират основни бизнес приложения с аналитични методи, машинно обучение, интернет на нещата, услуги за обмен на съобщения и бази данни, създадени в облака, казва анализаторът от Forrester Research Дейв Бартолети.

"През 2019 г. компютърните дейности в облака ще са абревиатура за най-добър начин за превръщане на пробивни идеи в чудесен софтуер - по-бързо", казва Бартолети. Това, което идва след тези раговори, казва Бартолети, са дискусии за начините, по които да се преместят данните, създадени в основни корпоративни приложения от компании като SAP и Oracle, в публични облаци.

CIO.com прави преглед на ключовите тенденции, които формират възприемането на облака през тази година.

1. По-голямо ударение върху общата цена на собствеността и възвращаемостта на инвестициите
Какви дейности да преминат към облака е област, с която Сенди Картър, вицепрезидент на EC2 Windows и корпоративни дейности в AWS, е запозната отблизо. Информационните директори често я питат как да подходят към преместване в облак и как могат да модернизират приложения, когато вече са там, казва Картър, която прекарва голяма част от времето си да съветва клиенти кат да преместват дейности от Microsoft, SAP и IBM в AWS. Информационните директори питат също така дали преминаването към облака ще струва повече или по-малко в сравнение с работата в локалните среди. "Има много страхове, колебания и съмнения, че такова преместване няма да намали разходите", казва Картър. Отговорът зависи от това каква е архитектурата на техните системи, казва тя, но има и инструменти, които могат да помогнат на информационните директори да вземат важни решения.

По-рано тази година AWS придоби TSO Logic, за да помага на предприятията да разбират колко ще им струва да преместят своите системи в облака. "Това ви дава възможност да погледнете какво имате в предприятието и да разберете, че ако само погледнете и отидете направо в облака, ще похарчите повече пари", казва Картър. "Защото обикновено вие имате повече от необходимото."

Освен това все повече компании възприемат FinOps, комбинация от практики за управление на бизнеса и аналитичен софтуер, който изчислява консумацията на облака, след като преминат към него.

2. Възход на стратегиите за няколко облака
Предприятия като Tyson Foods и State Farm извършват компютърни дейности на поне два от трите големи доставчици на публични облаци. Tyson Foods премества приложения към AWS и GCP, всеки от които предлага уникални ценни предложения, казва Скот Спрадли, главен технологичен директор, който на предишната си длъжност на информационен директор на HP е намалил броя на центровете за данни от 86 до шест. Например, докато AWS има голям набор от услуги, GCP предоставя пълен инструментариум на целия свой набор в облака за всеки изчислителен възел, както и координация на контейнери за Kubernetes.

В същото време State Farm възприема подхода за бърза миграция "вдигаш и местиш", при който приложенията се местят от локалните системи в облака и дава възможност за разработване "в естествена облачна среда", което включва изграждане и разполагане на софтуер в облака, като работи с AWS, Azure и GCP, казва Ашли Пети, старши вицепрезидент за ИТ в State Farm.

Възприемането на решенията на всичките три доставчика ще позволи на State Farm по-голяма гъвкавост в разработването на софтуер, казва Петит, която ръководи преместването от големите машини и други по-стари системи. State Farm премества мобилното си приложение Drive Safe & Saven, както и приложения за цени и застраховане на модели, в AWS.

3. Иновация в облака
Благодарение на контейнери, Kubernete и "безсървърни" компютърни дейности начинът, по който се използват основни корпоративни приложения, придобива друга форма. Възприемането на контейнери Docker се разшири в последните години, тъй като корпоративните разработчици модернизират разполагането на приложения, казва Бартолети.

Kubernetes, софтуерът, който автоматизира разполагането, мащабирането и управлението на контейнери, възникна като корпоративен избор на слой за оркестрация. Става по-лесно да се разполага, мащабира и защитава, тъй като доставчиците пускат нови функции за оркестрация на политики за сигурност, движени от API, казва Бартолети.

Безсървърната среда, в която клиентите работят с приложения, без да изграждат и поддържат инфраструктурата за тях, също набира скорост, тъй като компаниите търсят начини да предлагат цифрови услуги и приложения. Тя предоставя приложен програмен интерфейс за свързване на функцията с едно или повече събития като случаите, когато сензор от интернет на нещата улеснява дадено действие.

"Повечето информационни директори се опитват да се измъкнат от изразходването на време и пари за поддържане на системи", казва Картър. "Преминаването към безсървърна среда им дава възможност да се фокусират върху важните неща от тяхната работа."

Безсървърната среда заедно с контейнери и Kubernetes формира фундамента за модернизация на основните бизнес приложения. "В бъдеще всички облаци ще бъдат безсървърни", казва Бартолети, допълвайки, че технологичната индустрия е само "върхът на стрелата" по отношение на безсървърните дейности.

Gartner прогнозира, че повече от 20% от световните предприятия ще използват технологии за безсървърни компютърни дейности до 2020 г., което е увеличение от днешните по-малко от 5%.

4. Бърз преход към PaaS
Предприятията ще използват своята стратегия за платформа като услуга (PaaS), за да "балансират опита от ден 1 и ден 2" през 2019 г., казва Бартолети. Той отбелязва, че предприятията ще съчетаят отличен опит от ден 1, който включва създаване и разполагане на приложения, с подобрен опит от ден 2 в управление на оперативни платформи и приложения.

Всяка организация ще реши дали ще използва PaaS, която е уникална за конкретен доставчик на облак, или ще се насочат към неутралност по отношение на облака, казва Бартолети. Някои ще продължат да търсят независимост от всеки един облак, докато чакат независими от доставчика услуги с добавена стойност като Kubernetes и TensorFlow да станат по-зрели и по-лесни за работа навсякъде. Бартолети съветва информационните директори да изберат един подход, но да бъдат готови да преоценяват периодично.

Финално Бартолети казва: "Вашият опит на разработчик от ден 1 е най-важен за екипите ви за приложения — не правете компромис с него само за да улесните опита от работата през ден 2."

5. Екосистемите SaaS ще са във възход
Интеграцията набира сила и доказателство за това е, че Salesforce.com купи доставчика на средства за API управление MuleSoft и компанията за продукти за визуализация на данни Tableau. Очаквайте интегрираните промишлени екосистеми на основата на SaaS да се разпространяват, движени от гиганти в корпоративния софтуер като Microsoft, Oracle и SAP, казва Бартолети. Ранни примери ще дойдат от индустриите със сложни вериги за доставки, които имат силна нужда от обмен на информация и сътрудничество между организации като промишленост, здравеопазване, производство и правителство, казва Бартолети.

Превод и редакция Мариана Апостолова

X