Облачни Технологии

Gartner: Пазарът на облачни услуги ще достигне 266,4 млрд. долара през 2020

Мария Динкова

Глобалният пазар на публични облачни услуги се очаква да достигне 266,4 млрд. долара, което представлява ръст от 17% спрямо 2019 (227,8 млрд. долара). Според новите данни на анализаторската компания Gartner миграцията към облака се е превърнала в обичайна практика и най-вероятно приходите от инвестици в подобни решения ще продължат да се увеличават.

"Инвестирането в решения от следващо поколение винаги са свързани с облака, което означава, че компаниите се възползват от предимствата на облачните платформи, за да си осигурят дигитални бизнес възможности", отбелязва Сиг Наг от Gartner.

Софтуерът като услуга (SaaS) ще остане с най-голям пазарен дял, като според прогнозите ще достигне 116 млрд. долара през следващата година заради скалабилността на софтуера, базиран на абонамент.

Вторият по големина дял обхваща инфраструктурата като услуга (IaaS) и ще достигне 50 млрд. долара през 2020. IaaS се очаква да отбележи ръст от 24% на годишна база, което е най-високият темп във всички пазарни сегменти. Това увеличение се дължи на търсенето на модерни приложения и работни процеси, които изискват инфраструктура, каквато традиционните центрове за данни не могат да осигурят, подчертават от Gartner.

Gartner: Пазарът на облачни услуги ще достигне 266,4 млрд. долара през 2020


Според консултантската компания различните форми на облачни изчисления са сред топ трите области, в които повечето глобални ИТ мениджъри ще увеличат инвестициите следващата година.

"Докато организациите все повече разчитат на облачните технологии, ИТ екипите бързат да интегриратт облачни приложения и да преместят съществуващите дигитални активи. Създаването, прилагането и развиването на облачните стратегии ще продължи да бъде основен приоритет през следващите години", подчертава Наг.

Той допълва, че пазарът на услуги за управление на облака става все по-сложен и конкурентен. Всъщност до 2022 до 60% от организациите ще използват облака услуги от външен доставчик, което е двойно процентът на организациите от 2018.

X