Облачни Технологии

Почти половината от заплахите за сигурност се дължат на облака

Мария Динкова

Почти половината от заплахите (44%), пред които са изправени организациите днес, се дължат на облака, като киберпрестъпниците използват технологията, за да разпространяват и скриват атаките си, пише IT ProPortal. Това показва нов доклад на фирмата за облачна сигурност Netskope.

Анализирайки анономизирани данни от целия свят, от Netskope отбелязват, че хакерите използват облака, за да се сливат със средата и по-добре да избягват техниките за откриване.

Киберпрестъпниците разчитат на облачните услуги и приложения, за да измамват служителите, да получават информация чрез фишинг, да разпространяват малуер и да крадат данни. Фишингът и зловредният софтуер се отличават като двете най-популярни облачни заплахи, разкрива докладът.

Служителите използват различни облаци и множество облачни приложения да преместват всякакви типове данни. Те прехвърлят документи от Dropbox към Google Drive, от OneDrive към Slack и навсякъде другаде. Според изследването обаче се оказва, че над една трета от информацията (37%), която се споделя, се приема за чувствителна.

Почти всички фирмени потребители (89%), които използват облака, активно работят с поне едно облачно приложение всеки ден - за съхранение, сътрудничество или имейл. По данни на експертите от Netskope компаниите използват средно 2 481 различни приложения.

Според Рей Кензанийс, директор изследване на заплахите в Netskope резултатите ясно показват, че опитите за експлоатирането на облака стават все по-мащабни и сложни. Това без съмнение означава, че компаниите трябва да се модернизират бързо, за да се справят с тези предизвикателства.

X