Облачни Технологии

Европа е водеща при интегрирането на многооблачна инфраструктура

Мария Динкова

Районът на Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА) води при интегрирането на многооблачна инфраструктура въпреки предизвикателствата, свързани със сигурността и липсата на умения, показва нов доклад на технологичната компания F5.

В изследването са участвали общо 525 организации от района, като 88% от тях заявяват, че използват многооблачна среда - повече в сравнение със Северна и Южна Америка (87%) или Азиатско-тихоокенаския регион и Япония, APJC (86%).

Малко над четвърт от запитаните (27%) също така очакват повече от половината от всичките им приложения да бъдат в облака до края на годината. Междувременно 54% от анкетираните смятат, че облакът ще бъде "основна стратегическа тенденция" през следващите от две до пет години.

ЕМЕА също така заема първо място и по отношение на друга тенденция: избор на облачна платформа, която поддържа приложения на база всеки отделен случай. Мнозинството от запитаните споделят, че е "много важно" да може да се внедрят и спазват същите политики за сигурност както в инсталациите, така и в облака - което се оказва не така приоритетно за компаниите в другите два региона.

"Негъвкавите универсални решения вече няма да работят в облака, така че е обнадеждаващо да се види, че стратегиите за всяко отделно приложение стават все по-разпространени в ЕМЕА", коментира Брет Лей, старши директор "Облак" за ЕМЕА във F5 Networks.

"Всяко приложение е уникално и изпълнява специфична функция като финанси, продажби или производство. Всяко ще има крайни потребители, които могат да са от под сто до милиони. Също така всяко е изложено на различен риск - от пробив, който е просто засрамващ, до такъв, причиняващ вреда за милиарди долара на бизнеса", допълва експертът.

Освен това компаниите от ЕМЕА се чувстват най-притеснени за сигурността и неприкосновеността, предимно заради регламента за защита на личните данни GDPR. Те също така са разтревожени за прилагането на цялостни политики за сигурност сред всички приложения, така че да се гарантира защита срещу нови заплахи.

В допълнение организациите от региона са по-малко уверени в своите възможности да издържат атака на приложния слой в публичния облак в сравнение с инсталациите.

По отношение на недостига на умения две трети вярват, че им липсват необходимите специалисти по сигурност, което е значително повече в сравнение със Северна и Южна Америка (65%) и района APJC (76%).

X