Облачни Технологии

Разходите за облачната инфраструктура ще достигнат почти 70 млрд. долара тази година

Мария Динкова

Увеличаващата се нужда от облачни решения, свързана с преминаването към отдалечена работа, принуди много доставчици на облачни услуги и други организации да увеличат разходите както за хардуер, така и за софтуер, за да отговорят на търсенето.

Именно това показват данните на нов доклад от LearnBonds, според който глобалните разходи за облачна ИТ инфраструктура ще достигнат 69,2 млрд. долара тази година. Това представлява увеличение от 3,6% на годишна база, пише ITProPortal.

"Докато фирмените ИТ бюджети се затягат тази година, при публичният облак ще се отбележи увеличение на търсенето на услуги", коментира Куба Столарски, директор инфраструктурни системи, платформи и технологии в IDC.

Според него увеличението се дължи на два фактора: на резкия ръст на служителите, работещи от разстояние, както и на факта, че компаниите мигрират своите процеси в публичния облак в опит да намалят разходите.

"След като пандемията от коронавирус премине, ние очакваме част от това ново търсене на облачни услуги да се запази и занапред", допълва експертът.

Вследствие на това приходите на доставчиците също ще се повишат, като миналата година секторът постигне печалба от 63,97 млрд. долара - увеличение от 30% за период от три години. ODM Direct води с 32% от пазара, докато Dell и HPE държат съответно 16% и 11,7%.

От IDC също така смятат, че разходите за ИТ инфраструктура ще достигнат 100 млрд. долара до 2024, с годишен ръст от 8,4%.

X