Облачни Технологии

Gartner предвижда сериозен ръст при публичния облак

Мария Динкова

Пазарът на публичния облак се очаква да продължи да се увелича, благодарение на ръста при търсенето на решения от типа десктоп като услуга (DaaS) и софтуер като услуга (SaaS), пише ITProPortal.

Това показва нов доклад от анализаторската компания Gartner, която прогнозира, че пазарът ще достигне 257,9 млрд. долара тази година или 6,3% увеличение на годишна база.

Най-сериозен ще бъде ръстът на DaaS сегмента, като според експертите на Gartner той ще нарасне с 95,4% до 1,2 млрд. долара.

"Когато пандемията от Covid-19 се разпространи, имаше няколко първоначални спада, но в крайна сметка облакът постигна точно това, което трябваше", коментира Сид Наг, вицепрезидент изследвания в Gartner.

По думите на експерта пазарът на облачни услуги е отговорил на увеличеното търсене и на предпочитанията на клиентите за гъвкав модел от типа "плащане за услуга".

Въпреки силния растеж при DaaS, SaaS остава най-големият сегмент, който се очаква да достигне 104,7 млрд. долара тази година.

Този ръст се дължи на желанието на бизнеса да се откаже от физическите инсталации, като една част от компаниите са били принудени да изберат SaaS заради Covid-19 и необходимостта на установяване на дистанционна форма на работа.

По отношение на размера - на второ място е сегментът от услугите за облачна инфраструктура (IaaS), които по данни на Gartner ще се увеличат с 13,4%, достигайки 50,4 млрд. долара тази година. Анализаторите смятат, че разходите в този сектор ще се повишат дори по-бързо, след като пандемията отмине и компаниите започнат да инвестират по-свободно.

"Използването на публичния облак предлага на CIO две основни предимства по време на пандемията от Covid-19: мащабиране на разходите спрямо употребата и отложени разходи", коментира експертът.

ИТ мениджърите могат да ивестират значително по-малко като използват облачната технология вместо да залагат на физически центрове за данни и традиционен софтуерен лиценз.

"Всякакъв дебат за полезността на публичния облак отпадна след Covid-19. До края на годината организациите, които разширяват възможностите за отдалечена работа, ще приоритизират софтуера за сътрудничество, управлението на мобилни устройства, решенията за дистанционно обучение и сигурност, както и инфраструктурата", допълва Наг.

X