Облачни Технологии

Горещото време в Европа излага на риск центровете за данни

Мария Динкова

Горещото време и бурите могат да доведе до увеличаване нивата на влажност, което ще навреди на работата на центрове за данни

Все по-непостоянните метеорологични условия в Европа могат да изложат на значителен риск центровете за данни, разположени на континента, показва нов доклад на Aggreko.

Честите горещи вълни, последвани от гръмотевични бури, увеличават нивата на влажност в атмосферата, което вреди на работата на центровете за данни, пише ITProPortal.

Според доклада, макар че някои оператори използват нагреватели, за да се справят с проблема, те само отлагат окончателното разрешаване на въпроса. Нагревателите само преместват влагата в стаята, докато по думите на експертите е необходимо да се използват влагоабсорбатори.

"Едва ли ще търсите дълго, преди да попаднете на новина за строежа на нов център за данни", отбелязват на Aggreko. Затова е важно да може да се реагира незабавно при всички повреди, причинени от необичайните температури, както и непрекъснато да се следят и управляват нивата на влажност, особено след като се виждат толкова екстремни метеорологични модели на континента.

Използването на възможно най-малко енергия за оптимална работа на центровете за данни отдавна е едно от основните предизвикателства за операторите. Освен това много съоръжения са построени край големи водни басейни, използвани за охлаждане.

В допълнение изкуствен интелект се прилага за следенето на енергийната консумация и въвеждане на подобрения там, където това е възможно.

X