Облачни Технологии

Как изглежда виртуализацията през 2020

Мария Динкова

Днес почти всички компании по един или друг начин се възползват от предимствата на сървърната виртуализация, като според последното изследване на SpiceWorks 92% от организациите вече са се доверили на възможности на технологията. Въпреки това някои експерти смятат, че популярността на този тип решения, навлезли масово след 2010, постепенно стихва, а специалистите в сферата вече не са така търсени, както в периода на възход. Освен това още през 2016 Gartner публикува доклад, който твърди, че пазарът за виртуализация достига своя връх.

Дали това обаче е вярно и наближава ли краят на ерата на сървърната виртуализация? Какво можем да очакваме занапред от решенията в сферата и ще бъдат ли те все пак заменени от по-нова технология?

Многото лица на виртуализацията

Макар често да говорим за технологията в контекста на сървърната виртуализация, съществуват много други платформи, които също могат да бъдат виртуализирани като сторидж (40% използваемост), приложения (49%), десктоп (32%), данни (30%) и мрежа (30%). При всички тези категории се отчита използваемост от над 30%, което показва, че организациите разбират тяхната ефективност, но те определено имат какво да наваксват в сравнение със сървърната виртуализация. Всъщност очаква се до следващата година всички да постигнат двуцифрен ръст, като най-сериозен се очаква той да бъде при виртуализацията на приложенията - цели 17%.

Както и при много други решения и тук една от горещите тенденции е преминаването към облака. Все още обаче базираната на облака виртуална среда не се използва широко във всички индустрии. Според изследването на SpiceWorks едва 10% от организациите в момента се доверяват на подобни решения, макар че до две години повечето (45% от фирмите) планират да мигрират в облака. Със сигурност тези числа предвиждат големи възможности за ръст на пазара и развитие на достъпните решения. Но към момента едва 3% от компаниите са мигрирали всичките си виртуални процеси в облака.

Сигурността става по-сложна

И докато пазарът се разраства и нови фирми решават да използват технологията, на преден план излизат различни предизвикателства. През последните години заплахите за сигурността се развиха с бързи темпове, налагайки въвеждането на все по-модерни решения и защити. Във вечното надбягване между хакерите и ИТ специалистите виртуалните машини и сървъри не правят изключение и не остават настрана от дигиталните заплахи.

В някои аспекти този тип решения наистина са много по-сигурни от "реалните", но в същото време могат да станат и много по-опасни за компаниите, ако бъдат компрометирани. Скъпата взаимосвързаност на виртуалните среди може да означава по-широко поле, което да попадне под атаките на киберпрестъпниците. На практика те могат да извършват атака срещу цялата мрежа, като инфектират само една машина. Разбира се, единствено най-умелите и опитни хакери имат способностите да проникнат във виртуалната среда, но това все пак не е невъзможно. В тази връзка доставчиците на решения за виртуализация ще продължат да се фокусират върху справяне с проблемите при защитата с цел да осигурят на своите потребители по-висока добавена стойност.

Търсят се кадри?

Подобно на други технологии и при виртуализацията специфичните умения са особено важни за ефективното използване и прилагането на отделните решения. Експертите предупреждават, че реализирането на виртуализацията без необходимото обучение и опит на кадрите може да доведе до проблеми. Правилното настройване на системите изисква адекватно планиране, конфигуриране и в крайна сметка изграждане на виртуалните среди.

За да се предотврати възникването на трудности и пречки в процеса, могат да се използват различни стратегии, включително тестване кои виртуални машини се нуждаят от най-много CPU ресурси. Също така полезно може да се окаже използването на хайпервайзор за контролиране на мрежовата честотна лента и CPU паметта.

На последно място, макар не и по важност, не бива да се забравя възможността за използването на външни за организацията експерти. Те ще помогнат при начертаването на перфектната стратегия за конкретната организация, докато вътрешният екип продължава да се фокусира върху иновациите.

Виртуализацията в числа

Кризата около разпространението на COVID-19 не подмина и развитието на решенията за виртуализация. Според преизчислените прогнози се очаква глобалният пазар на този тип софтуер, който в момента е на стойност 15.9 млрд. долара, да достигне размер от 26.1 млрд. долара само за седем години. Общият годишен темп на нарастване за периода 2020 - 2027 се предвижда да бъде 7.3%, се посочва в доклада Global Virtualization Software Industry.

Сред локалните пазари най-голям растеж вероятно ще отбележи Китай - 11.2%, достигайки до 5.8 млрд. долара. За сравнение - другият важен глобално пазар е американският, който се предвижда да бъде на стойност 4.3 млрд. долара в края на периода. Сред останалите значими географски пазари са Япония и Канада, при които се очаква ръст съответно от 4% и 6.6%. В рамките на Европа от друга страна най-значим ръст се предвижда за Германия - 4.8%.

Интересна се оказва и статистиката за съотношeнието между размерите на организациите и използването на технологията. Два пъти повече по-големи компании са склонни да прилагат модерните технологии за сървърна виртуализация в сравнение с малкия и средния бизнес. По отношение на разпределението на бюджетите малките и средните предприятия отделят около 8% от своите средства за технологии за виртуализация, докато при по-сериозните по размер фирми тези стойности достигат 15%.

Макар данните категорично да показват големия потенциал за развитие на софтуера за виртуализация, някои компании продължават да търсят алтернативи. Например 18% от ИТ лидерите признават, че тяхната фирма използва или обмисля да използва в някои случаи контейнери вместо виртуални машини. В същото време около 30% от самите организации отбелязват, че избират подобен подход. Разбира се, една трета от всички не е особено голям дял, но определено разкрива как може да се промени пазарът в бъдеще и накъде може да се пренасочи потребителското търсене.

X