Облачни Технологии

Компаниите не са подготвени за миграцията в облака

Мария Динкова

Много компании не успяват да мигрират към хибриден облачен модел от първия път. Това показва нов доклад на Virtana, според който повечето организации са принудени да върнат част от приложенията в инсталациите, пише ITProPortal.

Изследването, в което са участвали 350 ИТ експерти, разкрива, че 72% са върнали поне едно приложение в старите архитектури поради различни причини. Някои са осъзнали, че приложенията въобще не е трябвало да бъдат мигрирани, докато други са открили, че е имало твърде много проблеми с осигуряването на публичния облак. Другите причини включват лоша производителност, както и неочаквани разходи в облака.

Според Virtana всичко това показва сложността на предизвикателството, с което се сблъскват компаниите, когато опитват да трансформират своите операции. Организациите не са сигурни кои приложения да мигрират, нямат необходимата видимост за зависимостта на приложенията и не разбират напълно как техните процеси ще се държат в облака.

Добрата новина е, че компаниите не губят своята мотивация. Голяма част от тях продължават да са ангажирани с дигиталната трансформация, като повече от две трети вече са мигрирали поне четвърт от своите приложения в публичния облак. Междувременно почти четири пети инвестират в публичния облак с ускорени темпове и използват поне два доставчика на публични облачни услуги.

В стремежа си да имплементират облачни стратегии много фирми се затрудняват с миграциите и трябва да върнат приложенията в инсталациите, споделя Пол Бивън, директор "ИТ инфраструктура" в Bloor Research.

"Дори оригиналните за облака организации сега трябва да се фокусират върху оптимизирането на своите многооблачни стратегии", допълва Бивър. Според него облакът идва със своите собствени предизвикателства за всички. Затова експертът съветва за успешно реализиране на проектите да се предприеме подход, при който първо да научат каквото е необходимо и след това да действат.

X