Облачни Технологии

Предизвикателствата пред хибридния облак

Мария Динкова

ИТ мениджърите глобално все повече се насочват към хибридния облак като добър начин да оптимизират своите ИТ инфраструктури, без да създават сътресения за критичните за бизнеса приложения, пише ITProPortal.

Те обаче се сблъскват с редица предизвикателства при изграждането на тази среда, като повечето са свързани с облачно базираното управление на идентичността и достъпа (Identity and access management, IAM). Това показват данните от нов доклад на Google Cloud и компанията за управление на идентичности ForgeRock.

На база на глобално проучване сред 300 ИТ лидери, двете организации установяват, че макар миграцията в облака да се увеличава, инвестициите и интересът в хибридния облак също са "особено високи".

Все още обаче сред основните трудности за организациите от гледна точка на сигурността в хибридната облачна инфраструктура остават средите със силозирани данни и тъмни петна в облака, а също така и стратегиите за управление на идентичността и достъпа.

Две трети от компаниите признават, че проблеми при процесите затрудняват въвеждането на IAM решения, докато 88% посочват, че технологичните трудности представляват пречка за внедряването на IAM в облака.

Освен това почти половината (48%) от запитаните отбелязват, че липсата на експертиза при управлението на идентичността и достъпа, както и липсата на подкрепа от мениджърите за въвеждането на облачно базирани IAM забавя техния напредък.

Според експертите от ForgeRock хибридните решения за управление на идентичността и достъпа ще помогнат на ИТ лидерите да осигурят просто и сигурно изживяване за своите клиенти и служители.

"Бъдещето не е само в облака, то е в хибридния облак. Този подход дава на компаниите способност да преоткрият своя бизнес и да се модернизират по-бързо, а управлението на идентичността и достъпа трябва да бъде в центъра, за да се гарантира, че бъдещето е не само безпроблемно, но и сигурно", коментират от Google Cloud.

X