Спонсорирано Съдържание

Жените в IT – митични създания или необятна възможност?

CIO Media

"Жените могат да бъдат наистина добри кодери, но не избират този път". Това твърди основателката на Girls Who Code – инициатива, чиято мисия е да преодолее различията между половете в технологиите и да обогати имиджа на IT специалистите.

Все още в IT индустрията жените като че ли са с образа на митични създания, които понякога по-трудно се вписват в екипите. Защо? Със сигурност не е само защото са жени. В търсене на нови богати възможности за креативен ресурс в IT, Аccenture България започна кампания за набиране на жени за технологични позиции и за целта предоставя много удобства – гъвкаво работно време, в което лесно могат да съчетаят кариерното си развитие с отговорностите на родители, чести обучения, развитие и достигане на мениджърски позиции и съответно адекватно заплащане. Това е възможност за дамите да се сблъскат с професията на по-високо равнище и да докажат своя потенциал. "Равноправието в работната среда е от изключително значение за нашата култура и основни ценности. Ние вярваме, че никой не трябва да бъде дискриминиран поради различията си, нещо повече, разнообразните екипи са по-вдъхновяващи." – казва Петър Торнев, Старши мениджър в Accenture България.

Да, разнообразието в екипите е ключов момент в създаването на добра и устойчива среда, осигуряваща все повече иновации и респективно носеща икономически ползи. Това е причината много от компаниите в IT сферата да започнат находчиво да търсят начини за преобръщане на разбиранията и представите за жената – IT специалист.

Нежният пол обикновено е силно емоционален, но същевременно винаги влага страст, находчивост и готовност в своята работа. Това са качества, от които IT сферата би спечелила много позитиви и би постигнала успехи. Насочвайки прожекторите към дамите, все повече фирмите ще насърчат равенството между половете и ще ги подтикнат да потърсят мотивация за изява.


Жените в IT – митични създания или необятна възможност?


Ясно е, че присъствието на жените в технологичната индустрия е от съществено значение за управлението на постоянно променяща се екосистема на иновациите. Напълно естествено, в процеса на своето развитие е IT компаниите да поддържат визията за баланс между двата пола. Така те започват взаимно да предават подходите и политиките си на работа, благодарение на което видоизменят своите екипи. Accenture България е една от първите, която поема по пътя на трансформиране и обръщане на предразсъдъците. По този начин, компанията поставя началото на една по-благоприятна среда за нормалното възприемане на жените в сферата, за по-доброто им възприемане в индустрията, а защо не и за тяхното "овластяване".

X